Den rysliga högtiden – Halloween

HÖGTID 

Den 31 oktober infaller Halloween varje år. En högtid som omger sig med höstmörker och barn som lurar bakom hörnen. Pumpor som lyser upp trädgårdarna och hedrandet av de döda uppmärksammas. Men vart kommer traditionen egentligen från och vad kan du hitta på för att uppleva halloween maximalt?

Historia 

Halloween grundar sig i irländska och anglosaxiska All hallow’s eve, aftonen före Allhelgonadagen. Under den tiden var Halloween en keltisk höstfest som markerade skördetiden. Under höstfesten tändes eldar för att vägleda de döda och skrämma bort häxorna. Halloween har under tid förändrats så som många andra traditioner. Till USA kom högtiden tillsammans med de irländska emigranterna och högtiden blev populär under 1800-talet, men även senare. Firandet har sedan dess utvecklats till barnens högtid då barnen går “trick or treat” och samlar godis. 

 

Idag är Halloween mycket populärt även här i Norden då barnen oftast klär ut sig och går “bus eller godis” rundor i sitt grannskap. Traditionen har inte funnits i Sverige under så lång tid då högtiden började dyka upp i Sverige under 1980-talet, medan firandet blev synligt för ungefär 20 år sedan. 

 

För att just du ska få den maximala upplevelsen av Halloween så har jag samlat ihop ett antal olika aktiviteter och tips som förhoppningsvis passar alla!

 

 

Måla/karva pumpor

Att måla och karva pumpor med familj eller vänner kan ses som en mysig aktivitet. Man kan göra olika typer av mönster, former och använda sig av en mängd olika färger. Det är bara fantasin som sätter stopp. 

Baka

Halloween cupcakeshttps://www.ica.se/recept/halloweencupcakes-717696/

pumpa pajhttps://www.ica.se/recept/halloween/baka/

Spökkaka https://www.ica.se/recept/spokkaka-728550/

Filmkväll med kompisar 

Det finns en mängd olika halloweenfilmer att grotta ner sig i tillsammans med sina kompisar. Vi har de klassiska filmerna som är bland annat serien av filmerna Halloween. Å andra så finns de modernare filmerna The conjuring, Scream, The nun 2 med fler. 

Besöka halloween på liseberg 

På Lisebergs hemsida skriver de “Under Halloween har ännu en ruskig höststorm ställt allt på sin ända i parken. Och i stöket väntar allt från kalla kårar för de stora till busigt för de minsta”. Parken har mer att erbjuda såsom en mängd olika restauranger och det nya hotellet Curiosa som är nytt för i år. Under Halloween är parken öppen från den 13 oktober – 5 november. Mer info finns på Lisebergs hemsida https://www.liseberg.se/