De svenska kvinnorna bakom Oscarsvinsterna

Hon var den vackra och begåvade flickan med stora skådespelarambitioner som blev en av världens mest framstående filmstjärnor genom tiderna. Ingrid Bergman är en av de svenska skådespelare som vunnit en Oscar flest gånger.Hennes medverkan i filmen “Intermezzo” gjorde henne till en välkänd skådespelare. Med sin utsökta skådespelartalang lade hon Hollywood för sina fötter och storslagna roller stod på tur. Så som den amerikanska thrillerfilmen “Gaslight”. Filmen vann 1945 två stycken Oscar varav en av dem gick till Ingrid Bergman för bästa kvinnliga huvudroll, hon blev därmed Sveriges första kvinnliga skådespelare att vinna en Oscar. Ingrids skådespelarkarriär gick som på räls och under hela hennes karriär har hon lyckats kamma hem tre stycken Oscars. Än idag har ingen svensk skådespelare lyckas nå samma framgång som Ingrid Bergman. 

 

Oscarsgalans 48:e upplaga i Dorothy Chandler Pavilion i Los Angeles bjöd 1976 på en minnesvärd gala, åtminstone för många svenskar då det återigen var dags för en svensk kvinna att få ta emot det ärofyllda priset. Ulla-Britt Söderlund var en svensk kostymör. 1966 skapade hon sina första filmkostymer och fick snabbt en aktiv karriär inom teater, film och tv. Hon samarbetade med flera ryktbara regissörer, bland andra Gabriel Axel, Mai Zetterling och Jan Troell. 1700-tals kostymerna i filmen “Barry Lyndon” gav henne tillsammans med Milena Canonero en Oscar.

 

“Wow, thank you so much the Academy for this incredible recognition, I share this with a fabulous crew and cast” Ja så lät det den 28:e februari för fem år sedan när den sjätte och hittills senaste svenska kvinnan tog emot sin Oscar för bästa kvinnliga biroll. Rollen spelas av Alicia Vikander i den hyllade filmen “The Danish Girl”. Kanske känner du igen henne som Josefin i serien “Andra avenyn” eller som Fragancia Fernandes i filmen “Kronjuvelerna”. Ja, Alicia Vikander har spelat i en rad olika svenska filmer och serier, men det var genom den danska dramafilmen “A royal affair” från 2012 som hennes internationella karriär började. Endast fyra år efter hon börjat sin internationella karriär var hon en Oscarsvinnare. Samma år blev hon även nominerad till två Golden globe för sin insats i filmerna “The Danish Girl” och “Ex Machina”. Efter Oscarsvinsten har hennes liv rullat på som vanligt, hon blev bland annat den första svenska kvinnan på 40 år som fick pryda omslaget för den exklusiva tidningen Vogue. 

 

I år är svenska artisten och låtskrivaren Molly Sandén årets svenskhopp i kategorin bästa originallåt. Det handlar om låten Husavik som Molly Sandén sjunger i netflixkomedin Eurovision Song Contest: The story of Fire Saga. I filmen framförs låten av skådespelarna Will Ferrell och Rachel McAdams, men det är Molly Sandén som gör Rachel McAdams sångröst. 2009 släppte Molly Sandén sitt debutalbum “Samma himmel” och blev då en välkänd artist i Sverige. Samma år tävlade hon i svenska Melodifestivalen med låten “Så vill stjärnorna” som gick direkt till final. Molly har ännu inte lyckats nå en internationell karriär, men kanske kommer den nu?