STUDENTEN 2019

Foto: Crownstudent

 School’s out

Det börjar att dra ihop sig mot studenttider och eleverna är otroligt peppade och börjar nu att räkna ned dagarna med spänning. Klasskampen på skolan har dragit i gång och eleverna gör verkligen sitt yttersta för att försöka ta hem detta. 

– Det känns jättekul! Man märker verkligen att det är nära nu säger, Klara Lindström från SA16.

I början av gymnasiet kan veckorna kännas långa men rätt vad det är så går du i trean och ska springa ut i från skolans portar, säga hejdå till klasskompisar och börja det verkliga livet så att säga.

– Jag tycker att det har gått väldigt fort faktiskt, trodde aldrig att det skulle gå så fort, säger Klara.

Men studenten har sina nackdelar också då det faktiskt kan stiga upp mot riktigt höga kostnader när allt väl kommer till kritan. Många vet nog egentligen inte hur mycket pengar som faktiskt går åt när man ska ta studenten.

– Ja det är väldigt dyrt att ta studenten allting kostar. Det blir mycket utgifter med balklänning, skor, väska, utspringningsklänning, mössa, uppsättning,, mottagning och allt vad det är. Jag har faktiskt köpt allt, så nu väntar bara utgifterna för mottagning och håruppsättning. Jag sparade mycket pengar från när jag jobbade i somras så en del av det har gått till studenten. Sen är mina föräldrar snälla och sponsrar med kostnaderna,säger Julia Andersson från samma klass.

Vad man ska göra efter studenten kan vara ett svårt val för många, vissa vet precis vad dom vill medan andra inte har en blekaste aning. Många pluggar såklart vidare men vissa kanske väljer att resa till olika ställen och även jobba utomlands vilket är en bra möjlighet att ta tillvara på efter studenten då man växer väldigt mycket som människa och under tiden faktiskt kanske kommer på exakt vad man vill göra. Andra börjar jobba direkt och spara pengar till eget boende o.s.v

– Efter studenten ska jag först jobba under sommaren, vet inte var än men det kommer nog lösa sig. Till hösten hoppas jag på att göra testerna till polishögskolan och hoppas på att kunna börja där till våren om jag inte ändrar mig och söker in senare. Sen har jag tänkt att åka på surfläger några veckor i november så det är ungefär det som jag har bestämt, säger Julia.

 

 

 

 

 

 

 

Något man förknippar med just studenten är alkohol vilket också så klart har sina fördelar och nackdelar. Vissa dricker sig helt redlösa och kanske inte ens kommer ihåg vissa delar av utspringet eller sista festen med klasskompisarna. Man kan ju fundera på vad syftet är med att ta studenten om man inte minns ens hälften av dagen. Det gäller alltså att dricka med måtta men man behöver ju faktiskt inte dricka något alls om man inte vill.

– Dricka bör man annars dör man 😉 flikar Julia in.

Denna tiden går man trots allt bara igenom en gång i livet så studentdagarna är något man verkligen bör ta vara på. Det ska bli ett minne för livet som man kan tänka tillbaka på och le åt i framtiden. Allt ska bara vara kul helt enkelt och det tycker säkerligen de flesta.

– Jag ser mest fram emot utspringet för att alla kommer att vara så taggade men tror nog att allt kommer vara riktigt kul under hela studenten, säger Klara.

Även fast man går i samma klass i tre hela år behöver det inte betyda att man faktiskt lär känna alla. Det finns så klart alltid folk man inte klickar med helt men några kanske blir ens kompisar för resten av livet.

– Jag tycker att klassen har blivit mer sammansvetsad sedan klasskampen började och vi satte oss ned tillsammans och diskuterade kring olika idéer och så. Den har dock innan inte varit särskild sammansvetsad, man har sina närmaste kompisar och det blir lätt grupperingar, säger Julia.

I slutet kan man inse många saker man kunde gjort annorlunda eller känna att man kanske inte gjorde sitt bästa på allt, men det är mänskligt och det mesta går faktiskt att lösa efteråt ändå. Eller så känner man sig jättenöjd med det mesta man gjort och presterat under sin tid på gymnasiet och då är det givetvis ännu skönare att vara klar och ta studenten.

– Jag är ändå nöjd med dessa tre åren. Jag har utvecklats som person både i klassrummet och utanför. Jag är extra nöjd med att skolan har gått så bra samtidigt som jag har haft mycket för mig utanför skolan med mitt dressyrintresse. Man kan alltid förbättra sig och det är lätt att vara efterklok när det gäller olika saker, säger Julia.