Barnens hjältar

FOTO: Henrik Kindgren

Bris är en organisation som utifrån barns behov ger hjälp och stöd i svåra situationer. Bris har i över 20 år haft olika idoler som kallas för Brisidoler, varje Brisidol har själv gått igenom något tufft i livet. 

 

Bris står för “Barnens rätt i samhället” och är en barnrättsorganisation som arbetar för ett bättre samhälle för barn. De arbetar för att stärka barnens rättigheter genom att utifrån barnets behov stödja barn, de vill göra barn hörda. Bris tycker att det är viktigt att barn vet om sina rättigheter. Organisationen erbjuder stöd direkt och indirekt till barn och unga, genom chatt, mail och telefon. 

Varje år väljer Bris ut nya Brisidoler. De som blir utvalda till Brisidoler har en viktig historia att berätta. Idolerna har en historia att dela med sig av, oftast en jobbig historia från barndomen. Att få höra en idol säga att hen gått igenom en tuff period vare sig det är mobbning eller ensamhet kan gör mycket för ett barn som går igenom något liknande. Om man ser upp till en idol som har haft en tuff period i sitt liv kan man få hopp om att framtiden blir bättre och att man till slut tar sig ur det jobbiga i livet. 

I år valdes fem nya Brisidoler, de nya Brisidolerna är Liamoo, Cherrie, Filip Dikmen, Felicia Bergström och Jonas “sp4zie” Ring. Det tuffa i Cherries liv handlar om utanförskap och hur barn i utanförskap växer upp med tron att psykisk ohälsa, skjutningar och rasism är något som är okej och normalt. Filip Dikmens historia handlar om lojalitetskonflikter och utanförskap. För att hantera sin skolstress började Filip göra youtubeklipp. Filips kanal fick snabbt många följare, det är mycket komedi i hans youtubeklipp, men han lyfter även fram samhällsproblem och fördomar. Några tidigare Brisidoler är Zara Larsson, Kosovare Asllani, Darin och Alexander Skarsgård. 

 

Behöver eller vill du prata med någon vuxen kan du ringa, chatta eller maila Bris.

För att ringa Bris ring: 116 111

Gå in på deras hemsida Bris.se för att chatta eller maila dem.