Återhämta dig i påsk!

Under hela min uppväxt har jag fått höra vuxna prata om “dagens ungdom”. Ofta kopplas det i samma mening till att det är “typiskt dagens ungdom”. Vad är det egentligen som är så himla typiskt oss? Ja, enligt min uppfattning är det att många äldre verkar anse att vi är lata och inte tillräckligt engagerade i varken skolan eller på fritiden.

Med dessa åsikter i åtanke så skulle jag vilja förmedla hur vår (en ungdoms) vardag ofta ser ut. En vanlig skoldag ser ut ungefär så här: Vi vaknar av att väckarklockan ringer, helt slut efter gårdagens pluggande. Vi försöker att vila ikapp oss en stund genom att snooza i ungefär en halvtimme innan vi går upp. Då ska man välja kläder, vilket är nästan lika svårt som att gå upp ur sängen. När man äntligen har valt kläder, som man egentligen inte alls är nöjd med, så måste man äta frukost. Man tvingar i sig en halv smörgås och inser att det är tio minuter tills skolan börjar och man får stressa iväg hemifrån.

Under följande sex timmar är man sedan extremt fokuserad för att ta in allt som lärarna säger och lära sig så mycket som möjligt, med ett kortare, stressigt uppehåll för lunch. När skoldagen är slut kommer man hem och då tar kvällsaktiviteter, läxarbete och föräldrarnas tjat om hemmasysslor vid. Man försöker också däremellan att omvärldsbevaka och att ha kontakt med sina kompisar via sociala medier. Helt plötsligt tittar man på klockan och inser att man borde gått och lagt sig för en timme sedan. Detta går sedan på “repeat” fem av veckans sju dagar. Mantrat blir många gånger “stress x 1000”.

När den efterlängtade helgen sedan kommer har man massor att plugga. Man vill även umgås med sina vänner och att kunna kombinera dessa saker leder till stress. Man hinner helt enkelt inte att återhämta sig under helgen heller.

Forskare säger att stress inte är farligt så länge som man får återhämtning. Men var tusan ska vi hitta den återhämtningen? Jag tror att det gäller att försöka hitta de tillfällen till vila som går så det är ju tur att påsken äntligen börjar närma sig.

Påsk innebär ju en outtalad rättighet att få frossa i godis. Vissa siffror säger att svenskar äter cirka 6000 ton godis bara under påsken.

För att hinna med återhämtning och koppla bort från stressen samtidigt som du äntligen hinner umgås med dina vänner så kan en lösning vara: sätt på en film, bidra till godiskonsumtionen och NJUT!

Emmy Öhlin