Varför firar vi påsk?
Idag firar dom flesta av oss påsk genom att pynta med björkris, fjädrar, ägg och träffas i sina familjer och äter mat, men påsk är något som funnits väldigt länge. Vart kommer påsken ursprungligen ifrån? Hur firar man påsken som kristen, judiskt troende osv? Detta är bara ett fåtal av alla frågor som kretsar kring påsken.
Inom kristendomenfiras påsken till minne av Jesus lidande, död och uppståndelse, samt till de tal han höll. Firandet föregås av den så kallade stilla veckan, vilken börjar med palmsöndagen, dymmelonsdagen, skärtorsdagen och långfredagen, och slutar med påskafton. Den kristna påsken är till sin natur, både genom händelser och tidpunkten när den infaller, kopplad till den judiska påsken, vilken firas till minne av Gamla Testamentets berättelser om judarnas uttåg ur Egypten efter år av slaveri.
Inom kristendomen så firar man Jesu återuppståndelse på påskdagen, efter att han blivit korsfäst på långfredagen. Något som är typiskt för kristna är att under påsken äter vi väldigt mycket ägg, då ägget är en symbol för livet, samt att vi pyntar oftast med färgglada saker (ex. fjädrar, ägg och björkris). Vi kristna har även speciella traditioner som man ofta utför under påsk, bl.a. lekar, äggjakt osv. En känd påsklek är “äggpickning”, som är en lek som går ut på att man ska ha ett varsitt ägg (helst färgad så man kunder urskilja på dom) och sedan ska man slå toppen av ägget emot en annans ägg och den som har sitt ägg kvar sist av alla vinner.
Inom judendomen firar man också påsk, fast de kallar det Pesach. Det hebreiska ordet Pesach betyder ”passera förbi” och på engelska brukar termen ”passover” användas. Detta syftar på Andra Mosebok 12:23, där Gud meddelar Moses att Guds ängel kommer att döda den förstfödde sonen i varje egyptiskt hem, men passera förbi de dörrar som smorts in med blod från ett lammoffer. Genom blodmarkeringen kunde därmed de judiska gossebarnen överleva.
Pesach kan firas på olika sätt, i bibeln så står det “Ni skall fira det osyrade brödets högtid, därför att det var just den dagen som jag förde era härar ut ur Egypten. I släkte efter släkte skall det vara en oföränderlig ordning att ni firar denna dag. Från kvällen den fjortonde dagen i första månaden till kvällen den tjugoförsta dagen skall ni äta osyrat bröd.”
Firandet av Pesach idag inleds vid första fullmånen efter vårdagjämningen, oftast i april, och firas under sju dagar i Israel och i åtta dagar av judarna i diasporan. Under de två första pesach-kvällarna (i Israel endast den första) håller man seder, en rituell Pesach-måltid, i hemmet. inledningen till måltiden är en välsignelse där man dricker ett glas vin. Måltiden är utformad som en pedagogisk lektion för barn, under vilken de närvarande dricker fyra glas vin och intar olika smårätter såsom charoset, en blandning av malda nötter, äpplen och kryddor som symboliserar murbruket som användes för bygget av städer i Egypten, bittra örter som symboliserar de bittra tårar som var judarnas lott under slaveriet under farao i Egypten, en grönsak (persilja, doppas i saltvatten), ett bränt ägg, ett bränt ben, samt det ojästa brödet.