Arvikas invånare kämpar för sin akutmottagning

Lokalt Den 15 januari fick Arvikas befolkning reda på ett förslag som fick en hel stad att demonstrera på Arvika torg. Förslaget att lägga ned Arvikas akutmottagning gjorde många chockerade.

-Vi blev alldeles bestörta, vi tänkte att nu är det någon som inte vet vad de pratar om.

Förslaget om att akuten skulle läggas ned kom från styret inom regionen där de ansåg att det skulle gynna att stänga ned Arvikas akutmottagning för att göra besparingar. Regionen hade räknat med att göra besparingar på 22,2 miljoner genom att stänga Arvikas akutjourlinje och att intensivvårdsavdelningen skulle bli en intermediärvårdsavdelning. Snabbt kom protester mot detta förslag och det anordnades också en manifestation på Arvika torg.

Det är inte bara Arvika som riskerar att förlora sin akutmottagning, utan även personal som riskerade att förlora sina jobb. Anki Stiernfeldt, som arbetar på Arvika sjukhus, berättar om hur man på sjukhuset reagerade på förslaget.

– Vi blev alldeles bestörta, vi tänkte att nu är det någon som inte vet vad de pratar om. De förstod inte konsekvenserna av förslaget som de hade tagit fram. Och i våra ögon var det inte mycket pengar de skulle spara. De hade inte räknat ut hur mycket det skulle kosta för att ta allt det här till Karlstad. Och vad som skulle behöva göras där. Så vi blev alldeles förskräckta, tyvärr inte så jätteförvånade faktiskt.

Vad hade blivit konsekvenserna av att lägga ned akutmottagningen?
– Alltså för västvärmlänningarna så hade det i stort sett blivit förödande konsekvenser. För att igår till exempel hade vi 25 ortoped- och kirurgpatienter. Och skulle vi ha skickat alla dom till Karlstad så hade väntetiderna blivit mycket längre. Man får nästan åka till Karlstad för varje liten grej. Det är
många som har ångest som också kommer in, som inte har något problem med hjärtat. Och dom kan vi ju bara ta prover på, sen prata med dem och skicka hem dem. Men om de tog bort akuten hade det blivit jättemånga vi hade fått skicka till Karlstad, och hur skulle vi ha skickat dem? Det finns inte taxi och transport så det räcker till idag ens.

Hur skulle ert arbete påverkats av att inte ha en akutmottagning inom kommunen?
– Vi har en fantastisk teamkänsla. Jag kan inte tala för alla, men jag tror att många hade sagt upp sig och sökt annat jobb. Jag tror inte att många skulle vara kvar på sjukhuset i Arvika. Det finns kompetens hos personalen som jobbat i många år, så det hade blivit en stor förlust för regionen.

Hur har engagemanget varit från Arvikas invånare?
– Vi är överväldigade. Det var fantastiskt, folk kom i tjugotvå minusgrader, företagsledare kämpade för oss, idrottsföreningar visade sitt stöd och folk på stan ropade “heja heja”. Det var imponerande att se vad vi i Värmland kan. Och jag tror att många kommer att minnas det här och vara stolta över oss.

Hur reagerade ni på beskedet att akutmottagningen inte skulle läggas ned?
– Vi blev jätteglada. Vi har kämpat otroligt hårt på vår fritid med att trycka tröjor och samla in namnunderskrifter.

Tror du att regionen kommer komma med fler förslag om sjukvården för att spara pengar?

– Vi förstår ju att något slags förslag kommer att komma på någonting annat. Så vi tog det som ett litet andningshål, kan man säga.

Startar framtidsgrupp

Anki Stiernfeldt berättar att man just nu arbetar på att starta upp en så kallad framtidsgrupp.

– Det ska vara personer från olika avdelningar som ska försöka komma med förslag och hjälpa regionen med att fatta bra beslut, istället för sådana här idiotiska beslut. Men jag tror och hoppas på att vi kanske kan utveckla saker istället, vi skulle vilja göra sådant som vi är bra på som ortopedi. Vi är vana med att vi inte får någon julklapp eller julbord. Att man orkar stå på sig är fantastiskt men vi älskar vårt jobb.

Alla Arvikas invånare har kämpat och Arvika ska få behålla sin akutmottagning. Som sagt så har sjukhuset öppnat en form av framtida grupp där du kan skicka in dina fantastiska idéer och förslag.

Tuva Bergström och Engla Ulveseth