Svalt intresse för Lumpen

Hur många vill göra lumpen?

Vissa ser fram emot värnplikten och att få delta inom försvarsmakten mellan 9-15 månader. Men många ser även lumpen som något läskigt och obehagligt. Hur många vill egentligen göra lumpen? Hur går tankarna inför mönstring? Vilka fördelar finns det att delta, enligt elever på skolan? Ja, allt detta ska ni få svar på i denna artikel. 

 

I januari 2024 fick de flesta födda 2006 ett brev med mönstringsunderlaget. Detta skapade mycket känslor och reaktioner. Vi på redaktionen består av åtta stycken 06:or så vi valde att intervjua några på skolan om vad de känner och tycker då detta ämnet cirkulerar mycket i våran ålder. 

Samma år som du fyller 18 så får man ett brev från plikt- och prövningsverket med information om mönstring och mönstringunderlaget. Du fyller i underlaget på webben där du besvarar frågor om både dig själv och din hälsa. Efter några månader kommer besked om du kommer kallas till mönstring för att göra tester. Även detta steg är något som många gruvar sig för. Om du blir kallad är du enligt lagen skyldig att genomföra mönstringen. Mönstringen, som består av både fysiska och psykologiska tester, utförs hos “Plikt- och prövningsverket”. Blir du godkänd på dessa tester kan du bli inskriven till en grundutbildning. Blir du inte antagen kan du söka igen.  

Ett formulär skickades ut bland skolans 06:or för att se hur många på just Solberga som är intresserade. Av de som svarade var det bara 10% som ville gå lumpen. Lumpen är väldigt olika för alla men bland Solbergas 06:or var det inte så stort intresse av de som svarade. 

Men en av de som var positiva till lumpen var Alwin Ljungqvist. Alwin går samhällsprogrammet på Solberga och planerar att utföra lumpen som sitt “sabbatsår” innan vidare studier.

 

Varför vill du göra lumpen?

– Jag vill göra lumpen för att jag vill utmana mig själv och jag tror det är en lärorik upplevelse. 

Militärtjänsten som många unga människor genomgått är en spännande och utmanande prövning. Flera som gått lumpen söker vidare inom försvaret och arbetar vidare med det. Du får en bra erfarenhet av samarbete, disciplin, ledarskap och flexibilitet. Inom de olika befattningarna skapas härliga minnen med kompisar, skratt och utmanande uppgifter. 

Vilken befäl skulle du helst vilja ha?

– Jag vet inte riktigt, men typ sjöman.

Inom lumpen finns det olika befattningar som till exempel soldat, gruppbefäl, plutonchef, fältbefäl och specialist inom ett visst område som teknik eller sjukvård. Har du påbörjat din utbildning och blivit tilldelad din befattning går det inte att ändra sig. 

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser fram emot att träffa andra och utmana mina kunskaper.

Lumpen är en utmanande uppgift med mycket nya prövningar för sina egna egenskaper. Men det är en otroligt lärorik och rolig upplevelse att ta del av, det kan man läsa på Plikt- och prövningverkets egna hemsida.

Vad ser du för olika för- och nackdelar med att göra lumpen?

– En fördel är att det  är en bra erfarenhet att ha med sig i livet, tror jag. Du får bidra till något större än dina egna behov. Nackdelen är att jag kommer sakna familjen väldigt mycket. 

Lumpen äger rum mellan 9-12 månader, det ser väldigt olika ut hur ofta man får komma hem. Men samtidigt blir det en tid där du är väl fokuserad och har mycket annat att tänka på under din utbildning, uppgifter som kan vara väldigt spännande och roliga. 

Men alla ser inte lumpen på det sättet, vi har därför valt att intervjua Alma Gruvborg. Alma går programmet ekonomi på Solberga och hon är en av dem som inte vill ta del av lumparlivet. 

Varför vill du inte göra lumpen?

– Jag känner att jag inte har tiden efter studenten eftersom jag vill börja plugga och jobba.

Alma berättar även att hon inte vill vara borta en så lång period från familjen. Hon berättar även att hon inte vill bo så tätt in till andra människor, “det skulle göra mig stressad”, säger Alma i intervjun.

Vad vill du göra efter studenten istället för att rycka in? 

– Jag vill flytta någonstans och jobba samtidigt som jag pluggar. 

Efter studenten är det många som vill plugga vidare på Solberga. Blir du inkallad för att göra lumpen men kanske inte är så sugen så kan det sätta lite käppar i hjulet. Väljer man att delta så får man en bra och bred grundutbildning inom Sveriges försvar. I grundutbildningen med värnplikt så är disciplin en bra förmåga att ha. Du ska ha ordning och reda och bevara en regelföljare.

Vad ser du för olika för och nackdelar med lumpen?

– Fördelarna är väl att man  lär sig disciplin och man får en rolig upplevelse och nackdelarna skulle vara att jag slösar bort mitt liv på att vara i lumpen så pass länge, eftersom jag har lust att göra andra saker och den tanken stressar mej lite, berättar Alma i intervjun. 

Om du hade varit tvungen att göra lumpen, vilken befattning hade du önskat delta i då? 

– Kanske något på sjön, helst något där man inte blir dödad så lätt. Jag vill verkligen inte göra något inom sjukvården eller pilot. 

Ja, det är verkligen intressant att det finns olika åsikter om lumpen. Vissa kanske inte är så sugna på att gå, medan andra tycker det verkar riktigt roligt. Det ska bli spännande att se hur många som rycker in efter studenten och vi på redaktionen önskar alla 06:or ett lycka till mönstringen.

 

Linnéa Hellström & Emma Evegård