Årets mest oväntade julklapp 2019

 

Årets julklapp blev en stor skräll och har väckt många negativa reaktioner, men HUI tycker att det är en genomtänkt produkt som ska få oss att minska vår skärmtid. 

     – Jag tror många känner ett behov av att man kommer överens om att lägga undan mobiltelefonen ibland, säger Emma Hernell vice VD på HUI. 

 

Den 20 november presenterades årets julklapp 2019 för trettioandra året i rad av Handelns utredningsinstitut (HUI). Högst upp på pallplatsen i år kom högoddsaren mobillådan. Mobillådan är så enkelt som en låda med fack att förvara sin mobiltelefon. Motiveringen till Årets julklapp är att svenskar har börjat ifrågasätta sin skärmtid och att mobillådan ska hjälpa oss att hitta balansen mellan uppkoppling och skärmfrihet. 

– Svenskarna reflekterar mer och mer över telefonens användningsområde, och försöker nu i allt högre grad justera sitt beteende därefter. Redan idag finns till exempel appar för att reglera sin skärmtid. Mobillådan är ett hjälpmedel under de tider på dagen man vill lägga ifrån sig mobilen för att istället läsa en bok, sova eller umgås med familjen, säger Jonas Arnberg, vd HUI Research.

HUI har tre kriterier för Årets julklapp. Det ska vara nytt eller ha ett nyväckt intresse, ha ett högt försäljningsvärde och representera den tid vi lever i. Två av tre kriterier uppfylls i år, det nyväckta intresset och att den passar i vår tid just nu. 

 

Tidigare år har teknikprylar dominerat på listan men nu verkar trenden vända. Att lägga bort sin mobiltelefon eller dator anses vara trendigt år 2019. Mobillådan var en skräll enligt mätningarna och lågoddsare som tågresan, elsparkcykel och röststyrd högtalare fick se sig besegrade. 

– Jag tror många känner ett behov av att man kommer överens om att lägga undan mobiltelefonen ibland. Då kan lådan vara en hjälp för det. Själva lådan kan egentligen vara vad som helst – något som barnen gjort i slöjden, en skokartong, eller en av de speciella mobillådor som finns inom handeln, säger Emma Hernell vice VD på HUI. 

 

Under Aftonbladets artikel “Marianne Mörck om årets julklapp” ser vi vad Aftonbladets läsare tycker om Årets julklapp och det är inte mycket positiv respons lådan får. Kommentarerna påpekar att det är en löjlig julklapp, onödigt och man ifrågasätter varför inte Årets julklapp grundar sig gentemot klimatkrisen. Att det är ännu en pryl gjord av plast eller trä istället för något nytänkande väcker många reaktioner. 

 

Vi har försökt att hitta en butik i Arvika som säljer denna låda men inte fått något resultat.  Utbudet verkar litet här omkring ochanledningen till detta kan vara den negativa responsen mobillådan har fått sedan efter avslöjandet. Ni kan vara lugna ungdomar, risken är liten för en mobillåda i julklapp i år.

 

Vad tycker du om Årets julklapp 2019?

 

Erica Andersson, EkSa19b

     – Förjävligt! Vem vill ha en sån i julklapp ens?

 

Daniel Dijkstra, engelskalärare

   –  Det lät löjligt!

 

Lina Nilsson Sab18

     – Jääääävligt tôrrt!

 

Albin Andersson Te17

    – Tråkigt, jag vet inte ens vad det är.

 

Irma Åsen, SAB18

    -Det är fruktansvärt dåligt. jag blev helt chockad.

Foto: Mathilda Henriksson

Lovisa Dahlman med årets julklapp.