Alkoholkonsumtion på jul

Julen, en högtid  för familjen som väldigt många ser fram emot, men inte alla. Det finns barn som är oroliga inför jul då vuxna i deras närhet inte kan kontrollera alkohol och ofta blir lite för fulla.

Enligt en undersökning gjord av Aftonbladet/Inizio berättas att mer än hälften av svenskarna, 57%, dricker alkohol under julhelgen trots att de firar jul med barn. En enkät skickades ut till lärare och elever på Solbergagymnasiet där 85% berättar att det konsumeras alkohol i deras hushåll på julafton. Den person som konsumerar mest alkohol i de flesta hushållen är pappa som ca. 30% svarade och den alkoholhaltiga dryck som är populärast vid jul är öl enligt 53%.

På Solberga fanns det väldigt delade åsikter kring detta. Vissa tycker att det är helt okej och vissa tycker att alkohol till maten går bra. Sen har vi även de som tycker att julafton inte borde vara ett tillfälle att dricka alkohol på utan snarare att det är barnens högtid och att alkohol ej bör vara inblandat. Här är några svar med olika åsikter.

Tycker du det är okej att konsumera alkohol med barn närvarande på julafton?

‘’Yup. Tycker det låter rimligt. Barnen blir ju inte skadade bara av att föräldrar etc. dricker. Så länge dem själva inte erbjuds eller att de som dricker inte blir stupfulla borde allt gå bra.’’

‘’Nej. Julen är för mig, barnens högtid och alkohol skall inte konsumeras med barn runtom. För mig är inte öl till maten ok, det kan vänta tills barnen sover om det är så viktigt eller alkoholfria alternativ om man måste ha ölsmak.’’

Skolans kurator Lis Iverhagen säger detta:

– Om du eller någon du känner är orolig inför jul kan jag tipsa om att man pratar med en vuxen som man har förtroende för, det kan vara allt från en förälder till en lärare.