Äntligen gratis mensskydd på Arvikas kommunala skolor

För ett år sedan började diskussionen kring att erbjuda gratis mensskydd på Arvikas skolor. Nu så ser det äntligen ut som att detta ska bli verklighet till våren.

 

Vi på redaktionen har fått möjlighet att intervjua Anneli Karlsson, Jämställdhets- och folkhälsosamordnare i Arvika kommun.  

Foto: Hulda Wang Granér

 

“Hur går det med mensskydden?”

 

  • Det går jättebra. Efter att vi var här på skolan och utredde för snart ett år sedan så har vi fått in synpunkter och varit vid flera olika skolor, både här på Solbergagymnasiet, men också Taserudsgymnasiet, Minnebergsskolan och Kyrkebyskolans mellanstadium. Vi har också utrett hur andra kommuner har gjort. Nu har vi bestämt att vi köper in röda plåtskåp från företaget RedLocker som förhoppningsvis levereras i mars och förväntas vara på plats senast efter påsklovet. Vi kom fram till att vi skulle ha RedLocker genom att titta hur andra kommuner löst frågan om mensskydd och flera verkade nöjda med detta företag. Det var extra roligt eftersom även de i elevrådet hade pratat med oss om företaget. 

 

“Vart kommer man kunna få tag på mensskydden?”

 

  • Vi har inte bestämt vart de kommer att stå än, exakt plats får vi prata ihop oss om med rektor och elever. Vi har köpt in totalt 20 skåp till kommunen: tre till Minnebergsskolan, två-tre till Taserudsgymnasiet och Solbergagymnasiet vardera, sedan en till varje mellanstadieskola. Om det fungerar bra med skåpen så kan vi beställa in fler senare. Skåpen kommer att ha tidlås, vilket innebär att man kan ställa in på skåpet hur lång tid det behöver gå innan man kan ta ut ett mensskydd, detta för att förhindra att folk roffar åt sig fler skydd än de behöver. 

 

“Är det något mer du vill tillägga?”

 

  • Det är den ordinarie städpersonalen som kommer att fylla på bindor och tamponger när de tar slut, precis som de gör med toalettpapper och pappershanddukar. Skåpen skall aldrig stå tomma.

 

Jag tycker att detta är en viktig fråga och jag är glad över att vi tar tag i den. Jag hoppas att mensskydden kommer till användning för eleverna på Solbergagymnasiet och på kommunens övriga skolor. 

 

/Hulda Wang Granér