”Utbildning är svaret på alla frågor”

Solbergagymnasiet har haft besök av två riksdagsledamöter från olika partier som debatterade inför några klasser.

Stämningen var förväntansfull och aulan fylldes snabbt upp med ungdomar som var ivriga att lyssna på en politisk debatt klockan nio på måndagsmorgonen.

De två riksdagsledamöterna kommer båda två från Värmland och har studerat på Solberga för ett antal år sedan. Det var Gunilla Svantorp (Årjäng) som representerade Socialdemokraterna och gick på ekonomilinjen på Solberga 1980-83, och Pål Jonson (Glava) som representerade Moderaterna.

Jag gick här på Solberga i ett drygt år mellan 1988-89 innan jag bytte till ett idrottsgymnasium i Norrland, säger Pål.   

De började direkt att prata om hur tacksamma de är för att faktiskt få vara en del av riksdagen och beslutsprocessen, men de lade även stor vikt på hur viktigt det är att inte bli för insnöad i sina egna frågor och utskott.

 

För att förhindra detta menar de att det är väldigt viktigt att resa runt i länet och Sverige för att få en känsla för samhällsproblemen som existerar i vårt land.

För att påverka politiskt är det viktigt att se hela bilden, säger Pål Jonsson.

 

Gunilla Svantorp tar över och anknyter resandet med Värmlands framtid.

– En grej som vi har jobbat på mycket är att förhindra stängningen av tullen i Hån, säger hon.

På vilket sätt det här problemet ska lösas är en fråga som Gunilla och Pål inte håller med varandra om, det är ju trots allt en debatt, men de är överens om att det är viktigt att visa resten av riksdagen hur betydelsefullt Värmland är för utvecklingen till och med nationellt.

 

– Skogen i Värmland är en enorm tillgång, säger Pål och fortsätter:

– Den täcker ca 80% av länet vilket är mer än något annat län och i detta finns kapital och möjligheter. Värmland är ingen skräpyta. Det finns mycket skog och många duktiga skogsarbetare, men vi måste få ett bättre samarbete med Norge. Bättre vägar mellan Oslo och Stockholm och ett bättre samarbete mellan företagen och Karlstad universitet. Det är viktigt för Värmlands framtid.

 

En elev får ordet och passar på att fråga om det faktum att de båda kommer från Värmland påverkar hur de jobbar inom riksdagen.

-Ja, vår uppgift är ju att representera vårt län och visa upp vår bästa sida, vilka utvecklingsmöjligheter som finns och vilken stor roll Värmland spelar i den nationella utvecklingen. Nedstängningen av en tull hade aldrig skett på samma sätt i Skåne till exempel, säger Gunilla Svantorp.

 

De kopplar sedan Värmlands utveckling och skogar till ungdomsarbetslösheten och utbildning. Utbildning verkar vara svaret på alla frågor. De båda ser en del utmaningar inom arbetslösheten. För det första är det för få som pluggar vidare på universitet, och för det andra finns det för få företagsstartare.

– Sen så existerar även en ålderspyramid, menar Pål. Det finns många stora internationella bolag i Värmland som skriker efter yrkesarbetare, men få ungdomar idag söker yrkesutbildningar och det är viktigt att de får arbetskraft så att de inte flyttar företagen, påpekar han.

Värmlands framtid hänger på detta. Jobb och utbildning är aldrig bortkastat, menar Gunilla.

Man måste ha flera ben att stå på, utbildning är svaret på alla frågor. Vi har investerat mycket pengar i detta och det är något vi satsar på. Bland annat så bygger vi ut utbildningsklasser på yrkeshögskolan och vi måste även se hur fördelningen på yrkeshögskolan ser ut. Detta är viktigare att satsa på än löner. Om man är välutbildad kan man välja det jobb man vill ha.

 

Jonna Engelbrektsson & Alma Jonehög

Foto: Malin Mattila