16 år och tillhör redan världseliten

Världscupen i cykeltrial 2022 avslutades i slutet av augusti. Bland finalisterna befann sig Solberga-eleven Hilda Andersson, 16 år, från Arvika. 

Säsongens världscup i sporten trial är nu avslutad och vi börjar gå mot vintersäsong. Målet för alla deltagare var så klart att ta sig till världscupfinalen som gick i augusti. Sporten går ut på att man ska ta sig igenom en bana på cykel. 

Lånad bild av Hilda Andersson

– Utmaningen är att ta sig förbi alla hinder utan att sätta fötterna i marken, förklarar Hilda Andersson. 

Förutom hinder har man även tidspress på sig. Under banans gång samlar man även på sig poäng som sedan räknas ihop efter varje omgång. De med de sex bästa resultaten går vidare till nästa kval. Världscupen går i två kval och poängen från varje omgång räknas sedan ihop till en total poängställning av världscupen. 

Första kvalet gick i Spanien i slutet av maj och redan från start knep Hilda Andersson tredjeplatsen i första omgången. Därmed gick hon även vidare till andra kvalet i Danmark. På plats i Köpenhamn gör hon en stark insats även här och slutar trea i finalen. Den sammanlagda poängsumman räckte till en tredjeplats i totala världscupen och därmed blev Hilda Andersson bronsmedaljör i världseliten på damsidan.

– Innan tävlingarna värmer jag upp och förbereder mig, men annars brukar jag ta det lugnt, berättar Andersson. 

Förberedelserna och den hårda träningen börjar i god tid innan tävlingsdagen. 

– Jag började när jag var 11 år och har alltså hållit på med sporten i fem år, säger bronsmedaljören. 

En anledning till att hon började med sporten var Ludvig Andersson som även han tävlar inom trial.

– Jag blev inspirerad av min bror, berättar Hilda Andersson.

Lånad bild av Hilda Andersson

Förutom den gemensamma sporten går även båda på Solbergagymnasiet. Det är första året på samhällsprogrammet för Hilda Andersson. För Ludvig Andersson som går i TE20A är det studentåret på teknikprogrammet. 

Nästa planerade mål för Hilda Andersson är VM i Abu Dhabi vecka 45. Tävlingen kommer tävlas individuellt men också tillsammans med det svenska Trial laget. Det är minst sagt ett framgångsrikt år för 16-åringen och nu ser hon fram emot ett spännande VM i mitten av november.