”Vi måste satsa mer på skolan”

Under måndagen debatterade Nina Larsson (Fp) och Stina Bergström (Mp) i Solbergagymnasiets aula. Det blev debatt om kärnkraft, teknisk utveckling och om skolan. De båda politikerna är överens om att skolan och jobben är bland de viktigaste valfrågorna inför valet nästa höst.

De båda värmlandspolitikerna Nina Larsson (Fp) och Stina Bergström (Mp) var inbjudna till Solbergagymnasiets årliga politikerdebatt. Tidigare har bland annat Jan Wettmark (M), Claes Pettersson (S), Lars-Mejern Larsson (S) debatterat i aulan.

Under måndagens debatt var det främst utvecklingen av teknik och främst miljövänlig teknik och kärnkraft som stod i centrum.

Nina, vilken är den viktigaste valfrågan?
– Det är skolan och jobben. Vi behöver verkligen ser till att Sveriges skolresultat börjar gå i rätt riktning, säger Nina Larsson (Fp), som till vardags är Folkpartiets partisekreterare.

Nina säger att Sverige dock fortfarande ligger högt i internationella mätningar men att Sverige börjat tappa:

– Det är en utveckling som pågått under tjugo års tid, och det är allvarligt. För att få jobb till Sverige måste vi vända detta.

Som en lösning på problemet ser Nina att man behöver höja läraryrkets status:

– Vi försöker hela tiden höja läraryrkets status, och vi tror att Sverige behöver ett statligt huvudmannaskap för skolan. Sedan kommunerna övertog skolorna har det bara gått i fel riktning.

Varför har läraryrket tappat sin status?
– Jag tror det beror på kommunaliseringen, när lärarna blev kommunanställda. Då avstannade löneutvecklingen. Situationen ser helt olika ut mellan kommunerna.

Som exempel till förbättringsåtgärder nämner Nina en omgjord skollag, nya skolplaner och tidigare betyg.

Hur kommer det sig att det ser så olika ut mellan kommuner?
– Kommunerna prioriterar olika. En del satsar på skolan, andra inte. Det är jätteallvarligt, skolan ska se lika ut för alla, det ska inte spela någon roll var man bor.

Stina är dock inte helt överens med Nina om de viktigaste valfrågorna:

– Klimatet. Och jobben. De hör också ihop. Genom att investera i den gröna omställningen skapas det mycket jobb. Bland annat för unga, säger Stina Bergström (Mp).

Stina är oroad över den syn på demokrati som börjar utvecklats i samhället:

– Det är viktigt att man som får uppleva demokrati under sin uppväxt. Att kunna påverka sin situation på dagis, fritis i skolan, på jobbet.

Hon fortsätter:

– Det finns många saker som är viktigt att göra för att öka ungdomar, och vuxnas, intresse för politik och demokrati. Att vi som är politiker kommer ut i skolorna är ju ett sätt att göra det. Jag hoppas att jag och Nina lyckades inspirera någon att börja engagera sig i ett parti eller i en förening.

I samarbete med Politik Lokalt.