Vad händer efter studenten?

Tre år på Solbergagymnasiet är snart avklarade. Studenten närmar sig med stormsteg och det är många som undrar vad som händer sedan. Solsidans reportrar har talat med tre avgångselever om framtidsplaner.

 

En av de som ska springa ut i juni är Frida Ahlberg i SAB15. Hon har haft flera olika planer på vad hon ska göra i framtiden.

 

Frida säger att i början av gymnasiet visste hon varken vad hon ville bli eller vad hon skulle göra efter studenten, men nu har hon bestämt sig.

– Jag ska antingen söka grundskollärare eller ämneslärare. Jag vet inte varför jag vill bli lärare, men det verkar roligt.

 

Frida Ahlberg, SAB15

 

Först hade hon tänkt att jobba i ett eller två år innan hon började plugga, men efter att ha hört sig för ändrade hon sig.

 

– Det ska tydligen vara svårt att “komma ifrån” arbetslivet när man väl har kommit igång, eftersom det är roligt att tjäna pengar. Därför ändrade jag mig och ska söka vidare till hösten,berättar Frida.

Oavsett om man ska jobba eller läsa vidare har nog alla blandade känslor kring att ta studenten och lämna Solberga, och Frida är en av dem.

 

– Jag ser fram emot att vara helt klar med allt, eftersom våren är fylld med prov, inlämningar och redovisningar. Men samtidigt tycker jag det känns jättejobbigt att sluta, för jag vill inte lämna alla rutiner. Allt kommer ju vara nytt till hösten, oavsett om man pluggar eller jobbar. Sen kommer jag sakna alla vänner och lärare och alla minnen vi skapat på skolan.

 

En annan elev, Sophia Rosch från NA15, har haft siktet inställt på läkarlinjen länge. Hon är intresserad av forskning, och det som speciellt lockar med läkarlinjen är möjligheterna att specialisera sig.

– Jag vill hjälpa människor, säger hon.

 

Sophia Rosch, NA15

 

Sophia fortsätter med att berätta att gymnasietiden har varit tuff och påfrestande med mycket studier, men samtidigt har det funnits saker som underlättat skolan, såsom SOLIF och Gelnhausen-utbytet.

– Det har bidragit till en mer levande gymnasietid.

 

Någon som inte tänkt att studera vidare direkt är Maja Sveder från EK15b.

– Jag ska ta ett år till att hitta motivationen till skolan igen och söka nästa år.

 

Hon ska kombinera detta med att läsa enskilda kurser för att bli behörig till att läsa den linjen hon vill nästa år: freds- och konfliktvetenskap i Lund.

 

Men Maja har inte alltid haft den planen, utan den har ändrats ofta och mycket, nästan från dag till dag säger hon.

– I början av gymnasiet ville jag bli Au Pair, ett tag ville jag slappa och nu vill jag kombinera jobb med studier.

 

 

Hon berättar att de här tre gymnasieåren har varit svåra och prövande, men att hon ändå har haft väldigt roligt. Med gymnasiet kommer nya vänner och utmaningar som gör att man utvecklas som person.

– Efter studenten ser jag mest fram emot att ha kul! Alla fester, utspringet, och att känna att jag aldrig måste gå till skolan igen.

 

Med andra ord är valmöjligheterna många och det blir vad du gör det till. Så kom ihåg att göra det du känner för, och glöm inte att ha kul.

Tack alla treor för de här åren och lycka till i framtiden!