USA kan ha avlyssnat Merkels mobil

Amerikanska myndigheter kan ha avslyssnat den tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon. Merkel har under dagen personligen ringt upp president Barack Obama för att reda ut vad som har hänt.

I ett uttalade säger Angela Merkels talesperson Steffen Seibert att Merkel ”betraktar sådana handlingar, om de kan bekräftas, som helt oacceptabla”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Enligt uttalandet har den tyska regeringen ”fått information om att förbundskanslerns mobiltelefon kan vara övervakad av amerikansk säkerhetstjänst”.

Misstankarna har väckts av undersökningar som tidningen Der Spiegel har gjort. Tidningen har tidigare publicerat material som har läckts av den tidigare NSA-medarbetaren Edward Snowden.

Enligt tidningen kan övervakningen ha pågått under flera år. Tidningen rapporterar också att Obama ska ha försäkrat Merkel att ”USA inte har övervakat hennes kommunikation och att den inte ska komma att övervakas framöver”, enligt en talesperson för det amerikanska säkerhetsrådet.

Talesmannen ville emellertid inte svara på om Merkel har varit övervakad tidigare.

Merkel sade i samtalet med Obama att mellan nära samarbetspartners som Tyskland och USA får det inte finnas någon övervakning av en regeringschefs kommunikation.

Angela Merkel lyfte frågan om amerikanska myndigheters övervakning redan när hon träffade Obama under hans Tysklandsbesök i juni. Hon ska dock ha formulerat sig betydigt skarpare i samtalet med Obama den här gången, och krävt att USA redovisar hur omfattande övervakningen av Tyskland är, och ”svarar på frågor som stäldes för flera månader sedan”, rapporterar AP.

De nya påståendena kommer bara en dag efter att USA förnekat att landet har spelat in 70 miljoner telefonsamtal i Frankrike, uppgigfter som publicerades i tidningen Le Monde. För bara en knapp månad sedan ställde dessutom Brasiliens president Dilma Rousseff in ett besök i USA sedan det framkommit uppgifter om att hon skulle vara övervakadav den amerikanska säkerhetstjänsten, skriver SvD.se.