Nya regler hotar ostkakan

 

Livsmedelsverkets planerade förbud mot opastöriserad mjölk kan innebära slutet för småländsk ostkaka. Det menar KD-politikern Irene Oskarsson från småländska Aneby som får stöd av forskare.

– Jag vill kunna gå till bonden och köpa mjölk för att göra ostkaka som kan serveras till kyrkkaffet. Det är det mest uppskattade man kan bjuda på. Nu hotas lokal produktion och tradition, säger Irene Oskarsson, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Än så länge är det tillåtet att sälja opastöriserad mjölk i mindre skala på landets gårdar. Men Livsmedelsverket säger stopp.

– EU:s lagstiftning medger att EU-länder gör på olika sätt när det gäller opastöriserad mjölk. Eftersom vi ser risker med utbrott av Ehec och Campylobacter i samband med mjölken vill vi se ett nationellt förbud, säger Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Etnolog Håkan Jönsson som forskar om matkultur vid Lunds universitet håller med Irene Oskarsson.

– Det finns en risk att den här typen av beslut gör att de få aktörer som fortsätter tillverka mat på traditionellt vis försvinner, säger han.

Går det inte att laga lika god ostkaka med pastöriserad mjölk?

– Precis som när det gäller ostar så får man faktisk en annan smakupplevelse med opastöriserad mjölk.