Terror utan slut?

Terrorattacker är något som blir allt vanligare. Bara de senaste månaderna har Europa fått uppleva två attacker som kostat otaliga liv. Islamiska staten har tagit skulden för både Bryssel och Paris. Nu ökar misstänksamheten och rädslan får länder att stänga sina gränser för att förhindra att IS tar sig in genom flyktingströmmarna.

I staden Boston, Massachusetts, hålls varje år ett maratonlopp där över 30.000 människor från hela världen deltar. Det är en tillställning som lockar över 500.000 åskådare som observerar de milen från början till slut. Men som ni säkert vet så fick loppet en avskyvärd prägel för tre år sedan. Den 15:e april 2013 sprängdes två bomber inte långt från mållinjen. 5 dog, 17 skadades allvarligt och 13 var tvungna att amputera ben. Männen som anklagades för sprängningarna uppgav att de gjorde detta mot USA för att de tågat in i Irak och Afghanistan. Efter Bostonattentatet spreds en oro över de amerikanska staterna.

Oroligheterna fortsatte att eskalera i Mellanöstern och fler sprängningar utlöstes runt den pulserande krigskärnan. Men det skulle dröja ytterligare ett par år innan västvärlden fick uppleva något som liknade Bostonattentatet. Frankrike har sedan tidigare hjälpt USA att bekämpa IS och den 13 november 2015 såg terrorgruppen till att Frankrike aldrig skulle glömma det datumet. 130 människor dödades i samordnade attacker mot en fotbollsarena, en konsertlokal och flera restauranger och barer. Sex gärningsmän sprängde sig till döds och en sköts av polis medan ett par antogs ha undkommit. Undantagstillstånd infördes i landet och gränserna stängdes. IS tog på sig dådet.

Parisattacken lämnade även Europa i ett skakat tillstånd. Länder som tidigare släppt in stora mängder flyktingar stängde sina portar och ökade trycket på de som fortsatte släppa in flyende människor. Här i Sverige började man kontrollera pass och ID på bussar, tåg, spårvagnar och flygplan. Bara tanken på att ett liknande attentat skulle ske igen fick enorm påverkan på Europas och Amerikas politik. Nationalistiska partier får allt större stöd och de gynnas av den tilltagande rädslan hos sin befolkning. Ett exempel är Republikanernas kandidat Donald J Trump som helt vill stänga gränserna för muslimska immigranter. Hans starkaste motiv är de tilltagande terrorattackerna.

Precis när Europa lugnat sig och sörjt för ett sårat Paris så smällde det, tre gånger till, men den hör gången i Belgiens huvudstad, Bryssel. På morgonen den 16 mars 2016 dog 35 personer när tre bomber avlöstes på flygplatsen och i tunnelbanan. Ännu en gång tog IS ansvaret för bombningarna och man kan nu konstatera att Europa inte är säkert längre.

Var och när kommer nästa attack ske? Kommer Sverige att stänga sina gränser om attackerna fortsätter?

Förhoppningsvis har säkerhetstänket ökat så pass att man kan förhindra ytterligare attentat. Större säkerhet på flygplatser och andra samlingspunkter där många människor passerar varje dag, en ökad kontroll av legitimationer och större vaktstyrka. Som det ser ut nu så planerar inte Sverige att stänga sina gränser. Men fler flyende kommer att skickas vidare och färre kommer att få uppehållstillstånd.