Solbergaelever antagna till Ungdomens Riksdag

På bilden (från vänster): Maria Nabatei, Ella Zethelius, Alva Rundh och Theoline Jarve Bjørnevold(reserv). Foto: Alma Jonehög.

I Januari åker tre elever från Solberga iväg till Stockholm för att agera ledamöter i “Ungdomens Riksdag”.

– Det känns spännande att elever från SA16 kommer att representera Solbergagymnasiet i Ungdomens Riksdag i Stockholm. Jag tror att det kommer ge eleverna många nyttiga erfarenheter, att få axla rollen som riksdagsledamot för en dag samt att träffa  och debattera med gymnasieelever från Sveriges alla hörn, säger Lennart Blix.

Det här är tionde året i rad som Ungdomens Riksdag anordnas av Riksdagen där olika klasser från hela Sverige är med och tävlar. Det är en rolig och speciell möjlighet för många att få uppleva hur det faktiskt är att vara en riksdagsledamot och se hur riksdagsarbetet fungerar i praktiken.

Fem elever i SAB16 fick en frivillig extrauppgift på samhällslektionen att skriva en debattartikel och en motion som sedan skulle skickas in som bidrag till “Ungdomens Riksdag”. Ungdomens riksdag är en heldag i Stockholm anordnad av riksdagen där flera grupper av elever från olika klasser träffas och diskuterar sina motioner och debattinlägg.

– Vi valde att skriva debattinlägget om demonstrationstillstånd och motionen handlar om folmomröstningar, säger Alva.

Ett tag efter att de skickat in sina bidrag kom den glada nyheten att de hade blivit antagna. Den 29 januari åker alltså Alva Rundh, Maria Nabatei och Ella Zethelius, iväg på en heldag till Stockholm. När vi intervjuar dem verkar de stolta och exalterade.

– Det ska bli kul, säger Maria.

– Helst hade jag sett att fler elever från klassen fått denna möjlighet, men tyvärr finns det endast 349 platser i riksdagen. Nu blev det tre elever som får resa och det är vi stolta över, säger Lennart.

 

Jonna Engelbrektsson, Alma Jonehög

& Malin Mattila