Savic bakom strålkastarna

 

Sveriges före detta utrikeskorrespondent Vladislav Savic kom till Solbegagymnasiet förra onsdagen och upplyste eleverna om konflikterna i mellanöstern. Vi på solsidan fick nöjet att träffa denna inflytelserika man. Han pratade bl.a. om Syrien, Turkiet och IS. När han inte pratade om Syrien så pratade han också om sitt spelmissbruk och om sitt liv bakom strålkastarljuset.

 

Vad fick dig att vilja bli utrikeskorrespondent och journalist?

– Jag hade ingen aning att jag skulle bli journalist, jag läste vid statsvetenskapliga i Göteborg. Jag har alltid varit intresserad av utrikesfrågor. Men att bli journalist och jobba som utrikeskorrespondent hade jag ingen aning om när jag började på universitetet, fortsätter han.

– Man måste ha intresse och vara nyfiken på utrikesfrågor för att komma in i detta, säger han.

 

Hur länge höll du på med det?

– I nästan trettio år, och så jobbade jag även inom FN och utanför journalistiken. FN jobbet var nog den första utlandsplaceringen, innan var jag resande.

 

Har du intervjuat eller skrivit om någon kändis?

– Vad är en kändis, skojar han och fortsätter. Massor med presidenter, Putin och mer av de från Östländerna. Jag har inte bevakat väst på det sättet, men däremot när jag jobbade inom FN så träffade jag mer av de västliga politikerna också. Kungen har jag träffat, Silvia har jag träffat och Viktoria har jag också träffat någon gång.

 

Kan du berätta lite mer om vad som fick dig att sluta?

– Ja just i mitt fall var det så att jag hamnade i missbruk till slut, för att det är ett jävla hårt yrke. Men då hade jag börjat trappat ner, och börjat skriva böcker o.s.v. Och så kände jag till slut att ”jag vill inte resa mer, nu räcker det”, säger han bestämt och fortsätter. Själva jobbsituationen var jobbig och när man kom hem ifrån allt, för man ändrar livsföring och sättet att tänka. Man följde inte med på vad som hände i Sverige under den tiden.

– Så har jag två barn i eran ålder, säger Vladislav och ler. Jag fick barn, det var den stora händelsen.

 

Hur ser du på framtiden, kommer du fortsätta att föreläsa på skolor?

– Ja det är vad jag gör, jag föreläser och utnyttjar mina kunskaper, avslutar han.

Foto: Emelie Moen