Årets julklapp en historia…

Så här i juletider går nästan allas tankar till vad man ska ge sina nära och kära på dopparedagen. Kanske är det näst intill omöjligt att hitta något som man vill ge bort. Men frukta inte!

Som många kanske vet så finns det något i Sverige som heter Årets Julklapp. Det är en tradition som bestäms av HUI (Handelns Utredningsinstitut) som är ett företag ägt av Sveriges Handel. Traditionen går ut på att det varje år utses en produkt till Årets Julklapp. Klapparna har varierat från år till år sedan 1988.

Varför började det på 80- talet? När Sverige var i slutet på 80-talet kom överflöd av nya moderniteter. 80-talet räknas som en av Sveriges lyxigaste eror. Det kan berott på att 80-talisternas föräldrar genomlevt 70-talet som var decenniet där svenskarna var som mest medvetna om miljön. I gensvar på sina föräldrars miljötänk och sparsamhet ville man ta i på riktigt och ha överflöd av allt!

1988 infördes traditionen Årets Julklapp, detta var samma år som Sverigedemokraterna bildades, bilbältet blir lag även för barn under 15 år, den första hjärttransplantationen med svensk donator sker och bakmaskinen blir Årets Julklapp.

Nu är det ju så att inte vilken pryl som helst kan bli årets julklapp. Vissa krav måste uppfyllas och de är:

– Årets Julklapp skall representera samtiden.

  Det skall vara en nyhet eller ha ett nyväckt intresse under det snart gångna året.

  Produkten skall svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i ett stort antal enheter

Och till alla som kanske föredrar att spendera dagarna framför tv:n. 1992 var Tv-spelet årets julklapp. Vad spelade man då? Super Mario Kart och Sonic the Hedgehog 2 var två av de mest spelade spelen det året.

Åren då de flesta av eleverna på skolan föddes var, 1997 elektroniska husdjuret, 1998 dataspelet, 1999 boken, Årets Julklapp. Från mössan 2003 till Wokpannan 1990, så är det nog en av julklapparna som förvånat mest av alla och det är Spikmattan år 2009.

Årets julklapp, 2015, är robotdammsugaren, uppfyller den kriterierna för en bra Årets Julklapp? Oavsett så kommer kanske någon av er att få ta del av den i jul.

Vill du läsa mer om Årets Julklapp kan du besöka HUI Research för att veta mer om varför det blev just robotdammsugaren.

http://www.hui.se/arets-julklapp