Padel – fortfarande en het sport?

Alexander Bergström, hallvärd och tränare

Idag har padel blossat upp och är en av sveriges mest spelade sport de senaste tre åren. Det finns ungefär 3500 padelbanor i Sverige och fler är på väg.  

-Trycket är fortfarande väldigt högt och en populär sport här i Arvika, säger Alexander Bergström. 

Padel-sporten har sitt ursprung från 1969 i den mexikanska staden Acapulco där den sedan spred sig vidare till Spanien och Argentina där padel blev till en nationell sport. 1998 kom padel till Sverige men det var inte förrän 2019 som sporten verkligen slog igenom. 

Alexander Bergström bodde tidigare i  Stockholm där padel redan hade slagit igenom. Han och en kompis fick ett provapå-pass, på grund av detta väcktes hans intresse för padel och han tog sitt intresse vidare till Arvika där han började jobba på Arvika padelhall som tränare och hallvärd. 

Varför har padel blivit en så stor sport?

-Jag tror att det har blivit populärt eftersom det är en väldigt social sport då man spelar fyra stycken. Det är ganska enkelt att komma igång första gången, bollen studsar tillbaka till skillnad från tennis där bollen lättare studsar iväg, säger Alexander.

-Jag tror det funnits ett behov någonting, ser vi tillbaka för 15-20 år sedan var det golfen som stod i centrum, tillägger han. 

Under pandemin växte padel fram här i Arvika då man sökte sig till en sport där man kunde uppleva det sociala med andra människor som delade samma intresse. Lokalen har stor roll för känslan, många upplever det som en mötesplats där man efteråt kan socialisera, ta en kaffe   och prata.

Padelhallen här i Arvika är uppbyggd med fyra dubbla banor där man möts två mot två. I hallen finns även en shop där de erbjuder allt från padelracket till bollar och mat. På övervåningen finns ett öppet utrymme där man kan sitta och ta det lugnt, käka eller titta ut på de andra spelarna. 

-Vi har även ett konferensrum där många företag bokar upp sig och därefter kör en AW med padelspel, tillägger han.

 

Har du några tips till en nybörjare? 

-Jag skulle vilja säga att våga testa på men också inte överanstränga dig för mycket, det är trots allt en sport som ska vara rolig, påpekar Alexander 

I nuläget har Arvika padelhall åtta herrdivisioner och tre damdivisioner, alltså elva serier och 110 lag. Varje vecka genomför varje lag en varsin match. Serierna innehåller tio lag och varar därmed i tio veckor. Varje onsdag håller vi i en tävling, kallat americanos.

 

Har ni några upplärningsprogram?

-Ja, det har vi. Vi har sett ett stort intresse för dessa program och platserna har sålt slut väldigt fort, påpekar Alexander. 

-Vi har både en nybörjarkurs och fortsättningskurs för lite mer avancerade, vi är två tränare, delvis jag och en kille till som har hand om kurserna, tillägger han. 

De erbjuder även provapå-padel, seniorpadel för de äldre och har även börjat med barnpadel. 

-Vi har även en förhoppning om att starta en förening här som kommer resultera i kontinuerliga träningar och tävlingar, säger Alexander.  

 

Bild & text: Elin Albertsson & Aurora Eriksen