Möjligheternas EU

Kristin Björk (till vänster) samt volontärerna Bachana (tvåa fr v) från Georgien och Océane (femma fr v) från Frankrike, tillsammans med eleverna från Sab15

Drömmer du om att få resa utomlands, leva och arbeta i en annan kultur? Drömmen är inte så långt bort som man kanske kan tro.

 – Jag är närmare samhället i Åmål än i Paris, berättar Océane, som valt att volontärarbeta här i Sverige.

 

På skolan fick vi besök av volontärer från Europe Direct Fyrbodal. Det är ett företag som ger möjligheten att studera, praktisera eller jobba i länder både inom och utom EU. Kristin Björk, EU-handläggare på Europe Direct Fyrbodal, berättade om de goda möjligheter som finns för unga (17-30 år) att få erfarenheter internationellt.

 – Gör det medan du är ung, uppmanar hon.

Och att passa på när man är ung är viktigt. Att arbeta utomlands ger inte bara många viktiga erfarenheter. Det är också ett plus i kanten när det kommer till cv-skriveri.

 – Om man arbetat utomlands visar man att man vågar ta för sig, berättar Kristin Björk. Chansen för ett arbete ökar alltså om man har varit internationellt engagerad.

Representanter för både Frankrike och Georgien närvarade vid presentationen. De lever och arbetar i Åmål. Volontärarbetet involverar allt från äldrevård till förskola. På förskolorna har man bland annat skapat kontakter mellan Sverige och Kina. Barnen fick i brev och teckningar berätta om sitt liv i Sverige och samtidigt fråga barnen i Kina om deras liv. Finns tomten i Kina till exempel?

Andra projekt som bedrivs är språkcaféer, flyktingvård och konserter med välgörenhetssyfte.

 – Vi älskar fika-traditionen! berättar volontärarbetarna som bott i Åmål i över ett halvår.

Läs mer på de här länkarna:

http://studera.nu/studera-utomlands/utbytesprogram/erasmus/

https://europa.eu/youth/volunteering/evs-organisation_en

eubeso%cc%88k img_9931