Mellanöstern i lågor
– Nu krigar alla mot alla, berättade tidigare utrikeskorrespondenten Vladislav Savic när han pratade inför samhällseleverna i Solbergagymnasiets aula i onsdags.
Det var 2011 som de första revolutionerna, som skulle inleda “Den arabiska våren”, tog form i Tunisien och spred sig vidare genom Mellanöstern och Nordafrika. När stridigheterna nådde Syrien, april 2011, utbröt kaos. IS (en terrorgrupp som vill upprätta ett kalifat med regler som chockar hela världen) sätter skräck i den flyende befolkningen. Det har spekulerats om att IS skulle kunna komma in i europeiska länder via flyktingmassorna, men chansen är inte stor berättar Savic under föreläsningen.
– IS har mycket pengar och skulle med lätthet kunna finansiera resor och falska pass om de ville ta sig in i EU, förklarar Savic.
Antalet människor som är på flykt i världen är enormt och har inte varit så stort sedan andra världskriget. Det är drygt fyra år sedan konflikten i Syrien bröt ut och situationen i landet blir allt värre. Över 200,000 människor har mist livet och syrierna är i akut behov av hjälp. Miljoner människor har tvingats på flykt från sina hem, fyra miljoner av dem har lämnat landet. Av de som flytt från Syrien är majoriteten av befolkningen i grannländerna Libanon, Turkiet och Jordanien.
-Det är alltså väldigt få som faktiskt tagit sig till Sverige, menar Savic och visar upp statistik över antalet människor på flykt.
Föreläsningen kretsade mycket runt vad stormakter har för inverkan på konflikterna i Mellanöstern. USA skapade al-Qaida genom att invadera Irak 2003. Hade det inte varit för avrättningen av Saddam Hussein, skulle inte al-Qaida eller IS existera.
– Det är svårt att veta vad som är bäst för folket; avrätta massmördare och riskera uppror eller låta dem leva och veta om vad de har gjort mot sitt folk, säger Vladislav.
Det kommer också upp att i nuläget håller ryska armén på att bomba IS.
– Det är antagligen lösningen, att släcka elden på plats innan man går vidare mot fred, talar Savic om för oss.
Det finns också många frågetecken när det kommer till huruvida man ska släppa in de stora flyktingmassorna, i EU, eller inte. Många länder har börjat stänga sina gränser för att förhindra flyende människor att komma in. Detta är fel menar Vladislav Savic då det kan komma att bygga upp trycket ännu mer. Det kan alltså bara bli värre av att stänga ute de som kommer och söker skydd. Att stänga gränserna kommer automatiskt stänga gränserna till olja. Olja är för tillfället en av våra viktigaste råvaror som finns överallt; i kläder, plastartiklar och används framförallt som bränsle.
– Har man tillgång till olja blir man rik, konstaterar Savic och berättar även att IS har tillgång till den olja som pumpas i Mellanöstern. Det är inte omöjligt att den olja som kommer hit till Sverige kommer från plattformar ägda av IS, fortsätter han.
Det finns två majoriteter bland Syrier och de muslimskt troende; Shia och Sunni. Shia som är den mindre av de två. Men även om Shia är en minoritet i den muslimska världen, utgör de en majoritet av befolkningen i Iran, Azerbajdzjan, Bahrain och Irak. Något som kan vara svårt att förstå är splittringen och konflikterna mellan Sunni och Shia, problemen kommer när båda grupper påstår sig presentera den sanna versionen av islam.
För tillfället ser det inte ut som att kriget kommer att sluta eller ens lugna ner sig inom en snar framtid. Det är inte troligt att Syriens många folk kommer att kunna samlas under en och samma regering igen när allt är över.
– Det är helt omöjligt att säga i dagsläget när det här kommer ta slut, berättar Vladislav i en intervju efter föreläsningen. Det finns inga klara planer över vad respektive sida vill, fortsätter han.
Vill du som läsare veta mer om Syrien och flyktingstormen och/eller ge en gåva till UNHCR för att hjälpa människor i fara, besök https://sverigeforunhcr.se/ för mer information.