Mässa för ungt entreprenörskap

Mobilapplikationer, tvål, hudprodukter, kuddar, chips och en hel del andra produkter. Under tisdagen var det företagsmässa i Löfbergs Lila Arena i Karlstad, en mässa för unga entreprenörer.

Under tisdagens UF-mässa i Karlstad tävlade ett hundratal UF-företag i olika kategorier om att ta sig vidare till SM-final i UF-företagande i Stockholm i maj. En rad nya och förbättrade produkter med allt från vattendrivna klockor till handmålade tatueringar. Solbergagymnasiet fanns representerade med nio lag tävlande i olika kategorier.

Bland företagen från Solberga fanns ”Ink Dezigns”, som drivs av handelseleverna Hanna Sällström, Sanna Jonsson och Sara Lönnroth, ett företag specialiserat på handmålade tatueringar.

Hur kom ni på idén med handmålade tatueringar?

– Alla tre är intresserade av tatueringar, så det var inte så svårt. säger Sara Lönnroth som är försäljningsansvarig.

Och den närmsta tiden är fullbokad:

–  Vi finns med på UF-mässan idag och kommer även att ställa ut på barnmässan i Karlstad i mars. Sen har vi även en del barnkalas också, fortsätter Lönnroth.

Har ni fått några beställningar?

–  Idag har vi målat mycket på beställningar, mycket stjärntecken och tribals. Annars har vi varit och ska på en del barnkalas framöver också, berättar Sara.

Mässan anordnas av Ung Företagsamhet med syftet att låta unga entreprenörer träffa potentiella kunder och prova på det verkliga företagslivet. Mässan i Karlstad är bara en av flera mässor runt om i Sverige de kommande månaderna och för flera av företagarna är målet att ta sig till SM-final i UF-företagande, en riksfinal som går av stapeln i maj på Stockholmsmässan i Älvsjö.

I årets upplaga av den värmländska mässan finns hela nio företag representerade från Solbergagymnasiet, där UF-verksamheten delvis drivs av handelslärare och ekonomilärare:

– Det är jättekul att vara med. För mig är det dessutom första gången så det är extra kul, säger Annica Ådefors.

Hur tror du det går för dem?

– Jag tror det går alldeles utmärkt, de sköter sig.

Av de tävlande från Solberga är det främst elever från handels- och administrationsprogrammet samt elever från ekonomiska programmet som haft UF-företag som projekt sedan skolstarten i augusti.