Intervju med Gelnhausenelever

Under början av september har elever från Solbergagymnasiet haft besök av sina tyska vänner från Gelnhausen. Som ni säkert vet besökte Solbergas elever Tyskland i maj och nu var det tyskarnas tur att komma hit. Vi har intervjuat Laura, 17, och Antonia, 16, om hur de upplevt den senaste veckan som utbytesstudenter i Sverige.

Varför sökte du som utbytesstudent?

Jag är intresserad av utbyten mellan skolor och jag älskar att träffa nya människor. Jag tycker också om språk och såg denna resa som en chans till att använda engelskan mer praktiskt. (Antonia)

Vad tycker du om Sverige?

Jag tycker om Sveriges natur, särskilt sjöarna. Ni har dock lite konstiga matvanor, till exempel äter ni yoghurt på morgonen och kvällsmål två gånger.                                                                                                                    (Laura)

Vad har ni ägnat er tid åt?

Vi har besökt Volvo, vandrat i Glaskogen, besökt Alfred Nobels museum, lekt på Boda Borg och paddlat kanot. Vi har även varit i Charlottenberg och Karlstad.
(Laura och Antonia)

Märker du några stora skillnader mellan Sverige och Tyskland?

Skollunchen är gratis, och relationen mellan elever och lärare är mycket mer avslappnad här i Sverige än den är hemma i Gelnhausen. Vi måste till exempel tilltala våra lärare med Mr eller Mrs. Något annat som också är lite annorlunda här är att många bor så långt ifrån skolan. Vi har en massa små samhällen istället för att husen ligger utspridda lite över allt.
(Laura)

Hur är det att bo hos en främmande familj?

Sofia är en bra värd, och hennes familj är mycket trevliga och välkomnande. Men jag tyckte ändå det var bra att svenskarna kom till Gelnhausen först. Då visste man lite vilken typ av familj man skulle hamna hos.
(Antonia)

Vad har varit det sämsta/jobbigaste under resan?

Jag blir väldigt trött fort. Eftersom vi är här väldigt kort tid så vill vi hinna med så mycket som möjligt under dagarna.
(Laura)

Vad har varit roligast med hela resan?

Att paddla kanot har varit det absolut roligaste! Eftersom det var min första gång så var det väldigt spännande.
(Antonia)

Skulle du kunna tänka dig att komma tillbaka?

Ja, jag vill gärna komma tillbaka. Min pappa vill gärna följa med och besöka Sverige. Då vill jag bo i ett litet rött hus vid sjön.
(Laura)