Hur firas alla hjärtans dag?

HÖGTID. Alla hjärtans dag är något vi i Sverige har firat sedan 1960-talet. Men det var inte vi som var först med att fira denna högtid.
Det var främst Frankrike och England som började med detta. Det började med att man på medeltiden i Frankrike och England firade ett helgon vid namn Sankt Valentin. Detta gjordes just den 14:e februari så därför är det just den dagen som vi firar alla hjärtans dag. Detta blev sedan stort i England och Amerika som “Valentine’s day”. Där man firade den 14:e februari som kärlekens dag. Detta spred sig sedan till andra delar av världen och i Sverige firar vi alla hjärtans dag den 14:e februari sedan 1960-talet. Så i Sverige är högtiden relativt ny

Hur människor ser på alla hjärtans dag är väldigt olika. För människor som lever med en partner är det vanligt att det är en dag att se fram emot där man ägnar tid åt varandra och har det mysigt. Man kanske går ut och äter på någon fin restaurang eller går på spa eller liknande, eller bara har en mysig hemmakväll och ser på en film och har en mysig stund. Men alla har inte någon partner, så då kanske man firar alla hjärtans dag med familjen istället, eller med någon nära vän. Men alla har inte det heller, varken familj eller vänner. Det finns människor som lever helt ensamma utan något socialt liv överhuvudtaget, vilket är väldigt sorgligt. Så alla hjärtans dag är många människors favoritdag på året medans den för folk som lever ensamma är en dag där känslan av ensamhet bara stärks.

Intervju med Liam

Hur firade du alla hjärtans dag?
-Jag var på hockey match mellan Färjestad och Malmö med min pappa och hans tjej, det var roligt.

Hur ser du på alla hjärtans dag?
-Jag tycker att alla hjärtans dag är en rolig och mysig dag där man ägnar tid åt familj och vänner.

Vad åt du för mat?
-Vi käkade kött och hasselbackspotatis hemma hos farmor innan matchen, det var gott.

Vad är den bästa alla hjärtans dag presenten enligt dig?
-En chokladask och blommor funkar alltid, annars kan man bjuda ut sin partner på middag på en lite finare restaurang typ som Shalom. Nej jag skojade men Häll kanske, om man från ekonomiskt perspektiv har tillgång till detta.

Alla hjärtans dag är en fin dag som förtjänar sin uppmärksamhet. Det är en dag där kärlek sprids runt om i världen på alla olika vis. Allt från att folk ger varandra komplimanger till att bjuda någon på mat eller ge lite extra växel till en tiggare. Det behöver inte vara en så stor gärning för att den ska uppfattas som stor av mottagaren. Man kan göra någons dag genom att endast le mot någon på stan eller att säga att någons tröja var fin.