Hobbyfotografen om att jobba med hårdrocksbandet Sabaton

FOTO & HOBBY. Elias Nilsson från Gustava, Hagfors kommun har på senare tid tagit sitt fritidsintresse allt mer seriöst. Med en nystartad hemsida och fotojobb från band som Sabaton så har fotograferingen blivit ett allt mer seriösare intresse.

Berätta lite om dig själv och vad du sysslar med på fritiden?

-Jag är en väldigt social kille som gillar att träffa nya människor och umgås med vänner. Inom media så är det mest jobb genom
visuella kommunikation kurser som jag får. Jag är intresserad av att vara ute och fotografera och få vara kreativ med det. Jag har även en egen hemsida som jag uppdaterar omgående

 

Vad var det som fick dig inspirerad att börja fotografera?

– Foto har alltid varit ett intresse genom
sociala medier osv, och sen har intresset växt
genom olika konton som man följer och se deras kreativitet med bilderna och
redigeringen de gör. Då blir jag också sugen på att testa. Jag brukar bli inspirerad av andra och det är väldigt kul att få vara kreativ.

 

Det finns många olika typer och metoder av fotografering, några saker som Nilsson tycker är extra viktigt i fotograferandet är “Leading Lines” och “Rule of thirds”. Nilsson menar att man får tänka på olika sätt beroende på vad man ska fotografera.

-Det beror på situationen och vad jag ska fota, men jag tittar oftast efter leading lines och sen rule of thirds som det heter, det tycker jag är viktigt. Leading Lines är en kompositionsteknik som menas att naturliga linjer leder åskådarens öga till motivet i bilden. Rule of thirds, eller “tredjedelsregeln” är en tumregel som används för att komponera visuella bilder som design, målningar och så vidare. Tekniken och metoden som Nilsson använder varierar.

-Min kamera som jag använde innan var en Nikon D40, men jag har sålt den så nu använder jag en Nikon D7000 som jag är väldigt nöjd med. Jag brukar som sagt försöka att fokusera på vissa regler och sen försöka få till mina foton i bra och fin ljussättning, det är något jag tycker är viktigt i ett bra foto.

Vad skulle du säga att du är bäst på inom fotografering?

-Jag skulle säga är att min typ av fotografering är mer konstnärlig än att hålla mig till strikta regler hela tiden, utan att tänka fritt också. Huvudfokus är objektet och fina färger. Jag skulle dock vilja bli bättre på att hantera
bländaren bättre och bli mer konstnärlig.

En egen hemsida är även en sak som Nilsson har länge haft planer på att starta, något som han nu förverkligat.
-Hemsidan är en plats där jag vill lägga ut min portfolio och visa min kompetens. Förhoppningsvis kan folk se det och anlita mig till deras olika jobb. Jag tänker att uppdatera hemsidan med bilder allt eftersom och kunna expandera den på så sätt. Min hemsida finns länkad i bion på min Instagram, där heter jag Elias_Nilsson0409.

Vad tycker du är roligast att fotografera?
– Konserter och event tycker jag är riktigt kul att fotografera. Jag fick nu senast ett fotojobb på Sabaton´s konsert i Arvika. Det var riktigt kul att få jobba och fotografera med dem. Jag gillar främst att man får träffa nytt folk och kunna jobba med all häftig ljussättning. Men det är också en stor utmaning också, men det tycker jag bara är kul.

Framtidsplaner har han redan skaffat sig, och en av planerna är yrket fotograf.

Är fotograf ett yrke som du kan se dig jobba med i framtiden?
-Ja, verkligen. Det vore jättekul, men det är en svår industri med hård konkurrens. Jag tror även att folk inte förstår vilket arbete man
lägger ner på sina foton, men det är som sagt en tuff industri att bli riktigt bra stor.