Hästkött i lasagnen

Nyheten om att svenska märket Findus ska ha hästkött i sin lasagne har spridits över hela världen. Enligt Aftonbladet står det nu klart att fusket kan ha pågått sedan i augusti 2012.
Findus drog tidgare i veckan tillbaka nötköttslasagne från butiker i Storbritannien och Franrike, och tester visade att mellan 60-100 procent av köttet kommer från häst.
Findus har nu tillsammans med företaget Spanghero stämt den ansvariga underleverantören i Rumänien som uppges vara skyldig till matfusket.
Findus, Axfood, Coop och Icas färdiga lasagner tillagas i Luxemburg av det franska bolaget Comigel, som säger sig ha köpt köttet av ett annat företag, Spanghero. Spanghero uppges i sin tur ha köpt köttet från en cypriotisk distributör, som hade kontrakt med en handlare i Nederländerna, som i sin tur fick leveranserna från ett slakteri i Rumänien. Så det är alltså där, i byn Roma, i norra Rumänien som spåren tar slutet, säger Aftonbladet.
Med tanke på att spåren slutar i Rumänien, är det just det landet som har fått mest anklagelser. Landet får dock ett starkt stöd av deras premiärminister Victor Ponta.
– Vi ska göra allt vi kan för att hjälpa till och straffa de skyldiga, säger han.