Författande bibliotekarie får kulturpris

Solbergagymnasiets egen författande bibliotekarie, Maja Hjertzell, tilldelas Arvika kommuns kulturpris för sina bedrifter inom litteraturen med att hjälpa barn och unga att finna egna vägar till sin egen framtid.

Maja har genom åren skrivit ett flertal böcker. Hon debuterade 2001 med "Ett lingon i en hiss", och flera av hennes böcker har fått stora framgånger internationellt samt blivit översatta till både tyska och holländska.

– Det känns kul att få ett sådant här pris. Det känns hedrande och som en sporre att fortsätta skriva.

Men det var ingen överraskning på onsdagen när kommunstyrelsens ordförande Sten Fransson dök upp på Solbergas skolbibliotek på onsdagen:

– Jag har vetat om det i några veckor.

Hur reagerade du då?
– Jag blev överraskad, det var väldigt kul och hedrande såklart.

Var får du inspirationen till dina böcker ifrån?
– Från sådant jag grubblar över. Skrivandet är ett försök att förstå vad det är att vara människa.

Ett genomgående tema i Majas böcker är självkänsla och vänskap, och hon skriver ofta om personer som har förmågan att våga uttrycka sig själv och sina åsikter.

– I "Före och efter Bella" skrev jag om en person som alltid vågar säga vad hon tycker och tänker, som dessutom vågar ta plats. Det är kul att skriva sådana böcker eftersom man kan pröva att vara på olika sätt genom personerna man hittar på.

Skulle du kunna tänka dig att bli författare på heltid och sluta som bibliotekarie?

– Det är inget som jag skulle kunna tänka mig. Det är dels alldeles för osocialt, och dels för att det är svårt att bara leva på författarskap. Jag tror inte jag skulle klara mig utan den sociala kontakten jag får här på Solbergagymnasiet.

Maja har tidigare belönats med Hans Petersonstipendiet 2005, och tilldelas nu kulturpriset i Arvika kommun med motiveringen "Det är efter förslag av Arvikas medborgare som Maja har blivit utsedd och kommunpriskommitténs motivering är det stöd hon i sitt författarskap uppmuntrat barn och unga att våga vara sig själva och därmed gjort en skillnad både i Arvika såväl som Sverige och Europa".

– Det känns som en sporre att fortsätta skriva.

Maja avslutar med att berätta att hon just nu håller på att skriva en ny bok, men handlingen är än så länge hemlig.