De håller kollen när treorna drar igång instrumenten

David Engström är lärare i ljud- och ljusteknik på Solbergagymnasiet och har kollen på det mesta när det gäller data. Men under showen som estet-treorna höll under slutet av föregående vecka tog David ett steg tillbaka och lät sina elever i estet-tvåan sköta knapparna.
– Det ingår i kursen ”Musikproduktion” att kunna sköta ljus och ljud under showen, konstaterar David. 

När jag stöter på David Engström, lärare i de tekniska kurserna för estet, märker jag att han inte är så stressad som man borde vara inför föreställning. Det brukar höra till att saker som ljud och ljus krånglar på något vis och det gör det även här och nu.
   – Det är elevernas show som de ska sköta själva i stort sett, säger David. Det ingår i kursen att de ska ha hand om ljud och ljus. De ska kunna hantera situationen när smågrejer krånglar. Jag rycker bara in och vägleder när de kört fast.

   David Engström undervisar i kursen ”Musikproduktion” för årskurs 2 i musikestet. I kursen får eleverna lära sig sköta sånt som ljud och ljus på scen. Då är det perfekt att pröva sina färdigheter i estet-showen där årskurs 3 i musikestet sätter upp hela föreställningen på egen hand.
  

                                     

  – 3:ornas och 2:ornas kurser går hand i hand med varandra och det blir bara utmärkt, säger David glatt.

   Under fredagens andra föreställning händer 30 minuter innan start en sak som inte får hända så tajt inpå showtime.  En av de tre faserna har gjort sitt och ljud och ljus lägger av med en stor smäll ur högtalarna. Det blir lite orolig stämning och både lärare och elever gör vad de kan för att lösa problemet. David ser inte det här som ett världsproblem utan håller sig lugn.

Föreställningen kickas igång inte långt senare.
   – Det är sånt som händer under såna här tillfällen och det är bara att hitta på en bra lösning, konstaterar David avslutningsvis. I det här fallet fick lösningen bli att köra på två faser istället för tre och hålla inne lite på ljud och ljus.

 

 

Se bilder från showen här