Ett politiskt dilemma

58, så många presidentval har USA genomgått och den 8:e november händer det igen. Debatten om Hillary Clinton och Donald J Trump är het över hela klotet. Men hur går valet till och vilka är tippade vinnare.

Lite förfakta:

– Kongressen är USA:s motsvarighet till riksdagen i Sverige.

– Kongressen består av 2 kamrar, senaten och representanthuset.

– Samtliga 435 ledamöter sitter i 2 år innan de väljs om.

– I senaten är mandatperioden 6 år.

– År 2000 var det en tvist om att Floridas rösträkning inte gått rätt till. George W Bush vann efter att högsta domstolen stoppat omräkningen.

Vad ska väljas?

Det amerikanska folket ska välja deras president för de nästkommande fyra åren, I det här fallet står det mellan demokraten Hillary Clinton och republikanen Donald Trump. I vissa delstater kommer man även välja en guvernör.

Varför den 8/11?

Valet hålls alltid den första tisdagen efter den första måndagen i november, som i år blir den 8:e.

Hur utses en vinnare?

Man räknar rösterna delstat för delstat. Kandidaterna får sedan majoritet i den delstat där de får flest röster, de vinner därmed också statens elektorröster. Elektorerna de som formellt utser presidenten. Antalet elektorer i en delstat beror på folkmängden i den delstaten. Totalt är de 538 st och det krävs 270 för att vinna.

Hur går röstningen och räknandet till?

Alla amerikanska medborgare som fyllt 18 år får rösta, detta gäller dock inte brottslingar som dömts till fängelse. Varje delstat har sin egen valmyndighet med egna vallagar som gör att de blir väldigt olika varandra.

Det finns olika sätt att rösta på; vanliga valsedlar som samlas in, mekaniska hålkortsmaskiner och helt datoriserade system. Sedan problemen med röstningen år 2000 har man försökt att modernisera röstsystemet så att de blir säkrare, men fortfarande lever gamla metoder kvar i vissa stater. Blir det problem med rösträkningen eller om resultatet är väldigt jämt så drar detta ut på tiden upp till flera veckor.

Oavgjort?

Om resultatet skulle råka bli jämnt alltså 269 – 269 så kommer ledamöter i kongressens ena kammare, välja president. Senaten i den andra kammaren väljer vice president.

De största kandidaterna Hillary Clinton och Donald Trump har båda kritiserats grovt inför valet i år. En del pekar på att de har lika många skandaler på axlarna, här kommer en liten jämförelse i skandallistan.

Hillary Clinton, fru till före detta president Bill Clinton. Hillary är tippad vinnare av valet i år och kan då att bli den första kvinnan någonsin som president i det vita huset. Även om hennes skandaler inte är alls lika uppseendeväckande som Trumps så ska man vara försiktig med vad man säger om Clinton för helt oskyldig är hon inte.

E-mail-skandalen är en händelse där Clinton använt sin privata e-mailadress för att skicka meddelanden som innehöll hemligt material angående landets säkerhet. Detta är inte olagligt men mycket opassande och farligt då innehållet snabbt kan kapas och spridas.

Donald Trump å andra sidan är den verkliga boven. För även om Hillary inte är någon vidare trofast kandidat så är Donald mycket, mycket värre. Skandalerna sträcker sig från omogna uttalanden om kvinnor till obetald skatt och utnyttjande av utländsk arbetskraft.

Showen Last week tonight, med programledaren John Oliver, presenterar olika dilemman i samhället. I ett avsnitt från den 25 september diskuterar han skandalerna kring Trump och Clinton. Oliver jämför de två kandidaterna med russin (som inte är allt för populära i kakor). Om Clinton är en kaka med fler russin än genomsnittet är hon också lite värre än andra. Men när det kommer till Trump öppnas himlen och tusentals russin regnar ner från himlen.

Jag rekommenderar denna show där man kan se utvalda avsnitt på YouTube, sök: Last week tonight.ska%cc%88rmavbild-2016-10-24-kl-11-39-19