En lärorik EU-resa

Måndagen den 13 februari åkte 22 elever från alla årskurserna på samhällsprogrammet till Bryssel och Strasbourg efter att de hade vunnit en Euroscola-tävling som EU-parlamentet håller varje år.

– Det var kul att få uppleva samt se sig om i Bryssel och i Strasbourg, säger en av eleverna som var med på resan.

 

Med sig hade eleverna tre lärare: Ulf Gustavsson, Madhvi Kara och Peter Serck. På resan fick eleverna lära sig mer om EU och hur det är att vara en EU-parlamentariker för en dag. Men de fick även mycket fritid för att uppleva städerna och dess kulturer, allt från de goda belgiska våfflorna till den fina arkitekturen. 

 

Först reste gruppen till Bryssel, Belgiens huvudstad. Dit kom de fram på tisdag morgon efter en lång och tröttsam 24-timmars bussresa. På vägen till hotellet, i den sega trafiken kunde man se de fina byggnaderna och den lokala befolkningen. Väl framme vid hotellet fick eleverna några timmar på sig att duscha och byta om innan de skulle iväg till ett av de många studiebesöken.

Ett av studiebesöken var till en liten chokladfabrik i Bryssel. Där fick de lära sig om chokladens historia och hur den berömda belgiska chokladen görs. Alla fick smaka på olika sorters choklad och praliner och två av eleverna, Amanda Johannesson och Amanda Kullgren från SAB15, fick även prova på att göra praliner. Efteråt fick alla köpa belgisk choklad från chokladfabriken om de ville.

 

 

På torsdagen tidigt på morgonen åt alla en god hotellfrukost och packade det sista innan det var dags att lämna Bryssel. Klockan 08.00 rullade bussen iväg mot Strasbourg. Efter att ha tillbringat hela torsdagen i bussen var eleverna framme i Strasbourg och fick kvällen fri.

– Det var kul att se sig om i Strasbourg, säger Andrea Thunberg från SAB15.

Området Petite France hade många vackra gamla byggnader och en kanal som många passade på att fotografera. Området är en av Strasbourgs största turistattraktioner och finns med på UNESCO:s lista över världsarv.    

 

 

Nästa dag var det dags för Euroscola på parlamentet i Strasbourg. Morgonen inleddes med att alla samlades i plenisalen för att lyssna på en föreläsning. Därefter blev det ett 20-tal presentationer, en från varje land. Från Solberga var Ella Nilsson och Fredrik Johansson representanter.

-Det var häftigt att gå upp i talarstolen och presentera skolan inför flera hundra personer. Det lär inte vara nervöst att ha redovisning inför klassen efter detta, säger Ella Nilsson från SAB15.

 

 

Alla elever fick även ställa frågor till vice presidenten Evelyne Gebhardt, och det var många elever som ivrigt räckte upp handen för att få sin fråga besvarad. Efter en snabb lunch samlades de som skulle diskutera ungdomssysselsättning och arbetslöshet i drygt en timme, i en av utskottens salar. Sedan återsamlades alla i plenisalen för att lägga fram sina betänkanden. Under de två följande timmarna diskuterades betänkandena och sammanfattades.

 

Trötta satte sig samhällseleverna i bussen igen, efter en intensiv vecka då de färdats mer än 300 mil, genom fem länder, på sex dagar.

-Det jobbigaste var den ungefär 24 timmar långa bussresan hem, det var väldigt drygt men ändå värt det, berättar Thunberg. 

 

En viss hemlängtan fanns, att komma hem till sin egen säng och att kunna dricka vatten från en kran, var några efterlängtade saker. Resan hade dock varit mycket rolig och lärorik, och en resa som absolut rekommenderas till den som får möjlighet.