En förening med historia

 

Solif är inte bara en nutida förening, dess historia sträcker sig tillbaka många årtionden. En del har förändrats, men mycket ser fortfarande lika ut.
– Det var en fantastisk tid, roligaste delen av skolan, berättar Christina Nauclér Karlsson som var engagerad i Solif på 80-talet.

När exakt Solif bildades har vi inte lyckats ta reda på, men en sak som är säker är att det funnits många olika generationer av styrelser som kommit och gått sen bildandet. Christina Nauclér Karlsson satt med i styrelsen under sina tre år på gymnasiet, 1982-85.
– Vi fick göra massor. Vi anordnade mest cuper. På hösten var det volleyboll- och basketturnering och på våren hade vi en vårkavalkad där vi spelade fotbollsmatch mellan lärare och elever, ofta Solif, och var utklädda, beskriver hon.
Trots att traditionen med turneringar känns igen, så är det ändå lite skillnad jämfört med idag.
– Det var klasslag i cuperna. Basketen hade vi i katedralen och volleybollen i B-salen så det fick inte plats så mycket publik men vårtillställningen var i Sporthallen.
Även organisationen kring Solif och vilka som fick vara med var annorlunda, då var det inte endast naturvetare i styrelsen.
– Jag gick samhäll. Vi hade några från varje årskurs som var med. Vi var en styrelse som skulle representera hela skolan. Solif var jätteaktiva och det var en väldigt stor grej. Det var hög aktivitet bland eleverna, i stort sett alla var med. Det var en väldigt viktig del av fritiden för många. Vi var även med och hade turneringar mellan olika skolor i Värmland, vi åkte till exempel till Kristinehamn och spelade, säger Christina.

Bror Stenberg började som idrottslärare på skolan 1959 och var med under tiden för bildandet.
– Jag var med i Värmlands skolidrottsförbund och Solif bildades i samband med det. Det fanns redan en idrottsförening på skolan när jag kom dit, men eleverna skulle få vara med och vara engagerade också och då kom Solif till. I början var vi lite frågande om de skulle klara av det, skrattar han.

Också Göran Bredberg var med och var engagerad i Solif som idrottslärare 1981-97.
– Förr var Solif med och arrangerade luciabal i Grottan på Parkhallen. Det var väldigt populärt. Lärarna var där och hade luciatåg också. Solif var väldigt drivande. 1986 fick vi utmärkelse som årets idrottsskola i Sverige.

Solif-tiden verkar ha varit lika rolig då som nu.
– Det var fantastiskt kul och är nog en del i att jag är där jag är idag, säger Christina, som nu jobbar på Arvika Golfklubb, och fortsätter:
– Se till att ta vara på tiden!