Byar befaras utplånade i jordskalv

 Sjukhuskällor i Salomonöarna uppger för AFP att minst fem människor har dött och tre har skadats av tsunamin.

Enligt US Geological Survey var skalvets magnitud 8,0 och inträffade nära Santa Cruz, ev av många ö-grupper i området. Djupet var bara 5,8 meter och jordbävningen följdes av kraftiga efterskalv på magnituder på upp till 6,6.

Jordbävningarna ägde rum natten till onsdagen, svensk tid, i ett område som haft hög seismisk aktivitet den senaste tiden. Tsunamivarningscentrumet på Hawaii utfärdade en tsunamivardning som hävdes på morgonen, och varningssirener hördes på Fiijiöarna, där kaos ska ha brutit ut i huvudstaden Suva.

Över hela Stilla havs-området inleddes omfattande evakueringar av människor från utsatta kustområden för att ungdå tsunamivågorna.

– Informationen vi får är att några byar väster och söder om Lata vid kusten har förstörts, men vi kan inte bekräfta detta ännu, säger Augustine Blive, chef på ett sjukhus i Lata på huvudön Ndene i Santa Cruz till AFP.

Tv-bolaget Australia Network rapporterar att polisen i Lata uppger att tre byar har förstörts i skalvet, enligt australiska ABC News. Det ska röra sig om tre byar i Santa Cruz.