Äventyrliga esteten har landat hos oss

Denna terminen har Solbergas nya fotolärare Lise Bache börjat på skolan. Lise jobbar inte bara här utan även på Karlstads Universitet och Taserudsgymnasiet.

– Jag gillar lugnet och atmosfären på Solberga, det är en skola med historia, berättar Lise.

Lise Bache föddes i Kanada. Hennes föräldrar emigrerade från Norge efter kriget under 50-talet på grund av arbetsbrist. De flyttade senare tillbaka till Norge till staden Tønsberg, som är en av Norges äldsta städer, där Lise tillbringade sin uppväxt. Under gymnasiet läste Lise en teaterlinje med språk, sedan pluggade hon vidare på den nordiska folkhögskolan i Kungälv där hon även träffade sin man Lennart. När de var klara med folkhögskolan flyttade de till Karlskoga och sedan vidare till Umeå. År 1990 flyttade Lise och hennes man till Arvika med sina tre barn, där de dessutom fick ett till.

– Arvika kändes som en perfekt stad, eftersom jag är uppväxt i en liknande stad känns det som att jag kommer hem. Det lockade mig stort då det finns mycket vatten, natur och kultur, vilket jag älskar. Det bästa med Arvika skulle jag säga är järnvägsstationen, det gör att det finns väldigt bra förbindelser bl.a. till Norge och Karlstad. Vi har också många vänner runt om som lockade hit oss.

Lise har ett väldigt stort intresse för ungdomar och människor, hon gillar mötet mellan olika personer. Hon älskar att arbeta med foto och bilder då hon även har ett stort intresse för målningar och gillar själv att måla. Den övriga tiden brukar Lise oftast vara ute i naturen, sporta och på vintern gillar hon att åka skidor. Hon är även medlem hos Hälsokompaniet i en grupp som kallas Crossnature.

– Min högsta prioritering är att röra på sig och komma ut efter jobbet där man varit inne hela dagen.

Vi frågade dessutom Lise vad det sjukaste hon gjort är.

– Hmm, det sjukaste jag gjort är att jag en gång tömde bensin i helt fel bil. Jag var gravid i åttonde månaden och stod parkerad utanför Centralskolan När jag skulle tömma i bensinen tänkte jag men gud vad ren bilen var, var den verkligen så ren förut? Jag tänkte inte så mycket mer på det men när jag satte mig i bilen insåg jag att det var fel bil. Jag fick genast panik och tänkte hur ska jag få tag på ägaren till bilen, så jag gick till badhuset och de ropade upp registreringsnumret. Ut kom en man, som tur var min sons gamla gitarrlärare. Turligt nog hade jag använt rätt bensin. Han körde mig sedan till bensinmacken så jag fick tanka min bil och allt löste sig som tur var.

Av: Elin Albertsson & Viola Beka