Ännu ett slag mot landsbygden

 

Den länge omtalade frågan har nu fått sitt svar. De små tågstationerna längs Värmlandsbanan lades ned och nya tidtabeller för tåg och buss införs.

Det har debatterats om nedläggning av de små tågstationerna mellan Charlottenberg och Kristinehamn i många år, men nu, redan 11 december, detta år lades stationerna ner i Lene, Brunsberg, Ottebol, Lerot och Ås. Anledningen till detta är att Trafikverket har beslutat att göra tiden för möten och stopp i tidtabellerna längre, och för att inte restiderna ska bli längre har de valt att lägga ner de små stationerna.

På grund av nedläggningen har det kommit upp tidtabellsförändringar. Tåget som går mellan Kristinehamn och Charlottenberg klockan 17.59 på vardagar, kommer vända i Arvika. Tåget som går på eftermiddagen mellan Säffle och Åmål kommer tas bort och SJ:s Stockholmståg till Oslo kommer gå fem turer om dagen istället för tre.

Detta kommer att försvåra för människor som bor på landet, för alla som väljer att åka med kollektivtrafiken. När tågstationerna läggs ned, kommer de att behöva gå eller ta bil till nästa närmaste hållplats, eller ta bil hela vägen, vilket blir en längre sträcka och  kommer att ta längre tid. Folk på landet kommer att förlora en massa tid och transportmöjligheterna kommer att minska, samtidigt som de som bor i större städer kommer att spara tid och få ökade transportmöjlighet.

– Nu måste jag och min lillasyster gå upp ca en timme tidigare än vanligt för att sen gå flera kilometer för att ta oss till närmaste busshållplats. Tåget står och väntar i Arvika i 25 minuter varje morgon när vi har gått av, så ser inte vad problemet med att stanna och hämta upp oss är då. Tycker ändå att Trafikverket har skyldighet att införskaffa en buss till Ottebol också, med tanke på vilka problem DE ställer till med för OSS, säger Natalie Olsson, en skolungdom från Ottebol.

Som sagt, tågstationerna i Lene, Brunsberg, Ottebol, Lerot och Ås lades ned den 11 december och då infördes det också nya tider för både tåg och buss. De nya tidtabellerna går att hämta på Värmlandstrafiks webbsida.

Annie Högberg