En bakande tekniker

Erik Dahlin, en före detta teknikelev på Solberga, har under hösten setts i TV4-programmet Hela Sverige bakar, där han kom på en andraplats.

Bakningen blev ett intresse när han började läsa på Chalmers.

– Det var lite gôtt att bara släppa all stress kring utbildningen.

 

Hur gick det till när du sökte till programmet?

– Hösten för ett år sedan satt vi (kompisar, red. anm.) hemma och fikade, och så sa de: “Nu söker du till det här programmet.” Jag ville egentligen inte, men de lyckades övertala mig, så jag skickade in en ansökan medan de fortfarande var kvar hemma hos mig, svarar Erik.

En dryg vecka efter att han varit i Stockholm på audition ringde de upp honom och gav besked om att han kommit med i programmet.

– Jag trodde de drev med mig först.

När han skulle till Taxinge, där programmet skulle spelas in, tog han tåget från Arvika. Under resans gång blev tåget alltmer försenat, och till slut stannade det helt och hållet och i Gnesta.

– Då tänkte jag, säger Erik, “det är ingen idé att jag sitter fast på ett tåg, utan jag går av här.”

Han ringde till sin kontaktperson för programmet för att be om skjuts till Taxinge. Som tur var visade sig att en av de andra deltagarna bodde i närheten – Ida Karlsson – så han fick skjuts av henne, och de blev på så vis vänner ganska snabbt.

Väl framme på slottet träffade de alla andra deltagare.

– Vi i gruppen fann varandra väldigt fort.

 

 

När första avsnittet spelades in och alla tolv deltagare var med, så fanns det ungefär tolv timmar inspelat material som sedan klipptes ner till 45 minuter.

– Många gånger har man tänkt “Åh hoppas de klipper med det här”, för det kommer man själv ihåg som väldigt roligt.

 

Vilken var den roligaste utmaningen?

– Jag tycker ju det är mycket roligare att göra saker som innehåller deg, så framförallt brödbakning och även sötebröd, som när vi bakade bullar. Det tyckte jag var jättekul, svarar Erik glatt.

Han berättar dessutom att han gillade de tekniska utmaningarna, då alla ställdes inför samma utmaning och arbetade utifrån samma förutsättningar, eftersom ingen visste vad de ska göra. Man fick reda på ett tema, t.ex. choklad, men det var också allt. Därför valde många av deltagarna att plugga inför de tekniska utmaningarna för att kolla upp eventuella recept. Detta var något Erik inte gjorde, då han kände att det inte var någon idé eftersom vad som helst kunde komma. Det avsnittet som Erik tyckte var roligast att spela in var semifinalen, där han blev stjärnbagare efter att ha fått mycket beröm för sitt ymnighetshorn. Att bli stjärnbagare i semifinalen kändes på sätt och vis som en seger berättar Erik.

 

Vill du bli ingenjör eller ha bakning som yrke?

 – Det är väldigt svårt att svara på, säger Erik eftertänksamt.

Han berättar att han vill öppna ett bageri, men att bygga upp ett koncept för det och driva det framåt lockar mer än tidiga morgnar i köket.

Men samtidigt, svarar han, utbildar han sig till ett yrke som han skulle kunna tänka sig att hålla på med. Det kommande året har mycket att bjuda på, tror han, det kommer att bli händelserikt.

– Jag kommer troligtvis inte öppna ett bageri inom det närmaste året. Jag vet vad jag vill, men jag vet inte när.

 

Har du alltid blivit kallad för Lill-Ernst?

– Namnet kommer ifrån en kompis som började kalla mig Lill-Ernst, eftersom att jag håller på och bakar och grejar, säger Erik.

Detta var något som produktionen och TV4 tyckte var väldigt kul och tryckte på, men Erik berättar sedan att “Lill-Ernst” inte är något smeknamn utan något som han bara kallas ibland.  

 

Hur minns du Solberga?

– Jag var väldigt ledsen när jag skulle sluta på Central, börjar Erik.

Men när han började på Solberga fick han en positiv överraskning.  

Erik gick teknikprogrammet och upplevde sina år på gymnasiet som väldigt roliga. Han minns svenskläraren Catharina Eriksson och Lennart Åkerberg, som var delaktig i teknik-kurserna, som väldigt bra lärare. De teknikbaserade ämnena tyckte Erik var roligast och han påpekar att lärarna har en stor betydelse om ämnena blir roliga eller inte.  

 

Har du några tips till de som vill bli bättre på att baka? Vad ska man göra för att lyckas med sin bakning?

Erik betonar att man ska göra saker för att man tycker det är roligt. Han relaterar till när han själv gick i gymnasiet, då man egentligen ibland inte visste varför man gjorde en viss sak, utan att man mest gjorde saker för att alla andra gjorde det. Många har åsikter om vad man ska göra med sitt liv och vad man ska utbilda sig till.

– Det är viktigt att känna efter vad man själv vill göra, men också att man vågar vara lite impulsiv och prova nya saker, avslutar Erik.