Alva från Solif: “Det är jättekul”

SPORT. Solif är Solbergaskolans idrottsförening, dem tar hand om alla arrangemang här på skolan. Som klassiker, friluftsdagar och turneringar.

-Det bygger mycket gemenskap, säger Alva Hedling från Solif.

 

Turneringarna sker oftast på höstterminen men ibland även på vårterminen där man får bilda lag med olika personer på skolan hur man vill bara det följer reglerna. 

Klassikern som finns här på skolan är inspirerad av en svensk klassiker med simning, cykling, löpning och längdskidåkning fast med kortare sträckor. Solif ska ta hand om friluftsdagarna här på skolan men det har inte Alva gjort än p.g.a. att corona har stoppat friluftsdagarna på Solberga.

 

Vilka kan vara med i Solif- teamet?

-Det är bara de som går träningslära, berättar Alva.

För att välja träningslära måste man gå natur och välja den inriktningen som består av två kurser, träningslära 1 och 2. 

Egentligen är det bara 3:or som ska ta hand om Solif men eftersom att 03:orna endast hade tre st som gick träningslära skolåret 21/22 så hjälpte 2:orna till då också.

-Nu tar vi hjälp av 05:orna som går andra året eftersom att det gick så bra sist. 

Det är bra att de får hjälp från 2:orna eftersom att dem endast är åtta st från åk 3 och det kan bli svårt att få ihop folk till alla turneringar som sker efter skoltid.

-Tvåorna kan även se efter hur vi styr upp det och lära sig för kommande aktiviteter att göra. 

 

Tar Solif mycket av er fritid?

– Planeringen gör vi på träningsläralektionerna, men att skiva tabeller, resultat och att vara här tar mycket tid hos dem som lägger ner sig mycket. Jag var här nästan alla gånger på turneringarna som är två gånger i veckan under höstterminen. Men man kan bestämma själv hur mycket man vill så andra är inte med så mycket medan vissa engagerar sig mer.

 

Är det något du skulle rekommendera för andra?

– Ja, men självklart. Det är jättekul och speciellt eftersom att turneringar bygger upp till finaler och man får vara med och ordna inför det. 

Det är många som är med och deltar i turneringarna och det är kul att se andra engagera sig. Vissa tycker det roligaste är att spela fotboll och andra att göra ett spex även fast det inte är en skolgrej utan något på fritiden, menar Alva. 

Pengar och sponsorer 

De får in pengar genom LOK- stöd, som stödjer barn- och ungdomsidrott här i Värmland. Men alla priser som Solif delar ut får de från olika sponsorer. De går runt och frågor olika butiker och företag om dom vill sponsra. 

-Vi försöker hitta bra sponsorer med riktiga priser och inte bara en liten godisburk. Nu hade vi godis, men även b.la. kort på hälsokompaniet och presentkort på shalom.

 Ebba Evensson