Ut med kesellan och in med spriten!
Torra lussekatten som kan liknas med att stoppa en tampong i munnen är ju inte så trevligt, eller vidare gott. Men hur undviker man dessa tampongbullar? Hur lyckas man med den perfekta lussekatten?
För det första ska vi slänga ut kesellan genom fönstret och öppna pappas spritskåp. Gammal hederlig vodka lyfter lussekattens smak och framhäver saffranet. Det andra vi ska göra är att låta degen och bullarna jäsa lääääänge. Detta recept mina vänner kommer få mormor att gråta när hon står där på lucia och blir utklassad i bakning!
Ingredienser (30 lussekatter)
© 50g jäst
© 175g smör (smör är icke det samma som margarin)
© 2 påsar saffran (0.5g)
© 2dl socker
© 5dl mjölk
© 0.5 tsk salt
© 1,5 l vetemjöl (helst vetemjöl special)
© 2 msk vodka
Till pensling och garnering:
© Ägg
© Russin
Gör så här:
1. Blötlägg russinen i vatten ca 1h. Ta fram smöret så det blir mjukt och rumstempererat.
2. Häll ner saffranet i vodkan. Låt vodkablandningen stå och dra sig i en kopp eller dylikt.
3. Smula ner jästen i en degbunke eller i bakassistenten. Värm mjölken fingervarm (37 grader är max, INTE varmare än det för då jäser inte degen) och häll i vodkablandningen.
4. Lös upp jästen med lite av degspadet och tillsätt sedan socker och salt. Tillsätt resten av degspadet (mjölken). Tärna ner det mjuka smöret.
5. Arbeta in mjölet steg för steg men spara ca 1,5 dl mjöl till utbakningen.
6. Med maskin så arbeta degen på medelhastighet i 15 min. tills trådar börja forma sig i degen. Om du arbetar degen för hand ska du göra detta i ca 20 min.
7. Låt degen jäsa under bakduk i 50 min.
8. Baka ut degen till lussekatter, flätor eller längder. Lägg de färdiga bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
9. Sätt ugnen på 200 grader.
10. Låt bullarna jäsa under bakduk i 40 min.
11. Pensla med uppvispat ägg och tryck i de blötlagda russinen.
12. Grädda varje plåt tills bullarna fått en gyllenbrun skorpa ca 8-10 min.