Unga företagare på Solberga

Kung Fu Phone består av Klara Lindh Kaudern, Jakob Engeroth, Anders Wiman Eriksson och Emma Forsell

Drinkrecept, marmelad och telefonladdare – ja, det är tre av de produkter  som säljs av skolans egna unga entreprenörer. Tre av Ung Företagsamhets-företagen från ekonomlinjen ställde upp för att presentera sig i denna intervju, så att vi får en djupare inblick i vad de sysslar med.

Unique Drinks UF är först ut  av de företag som Solsidan har fått intervjua. De har skrivit en bok med recept på alkoholfria drinkar. Intervjun börjar med några frågor som ställs till företagets VD, Donna Dembogaj. Hon berättar att de haft flera olika tankar om hur de kom fram till idén att göra just en bok och att de i början hade helt andra tankar än det. Sahra Karlsson,Unique Drinks administratör och marknadsförs-ansvarige flikar in att de hade tankar om att göra smycken, matbrickor, ljus och mycket andra saker. Efter mycket tänkande kom de fram till idén att göra en bok. Donna fo

rtsätter sedan med att berätta att de har tänkt att boken ska publiceras innan jul. Företagets ekonomiansvarige person, Julia Ekmalm, berättar  att boken är tänkt att bli i A3-format. Det är även planerat att Arvika Kommun ska hjälpa till med tillverkningen.

Det andra företaget, som är näst ut, är Kung Fu Phone UF. Praktiska mobiltillbehör är det som säljs och Klara Lindh Kaudern, som är ekonomiansvarig, berättar om hur företaget arbetar. Idén till att sälja just mobiltillbehör var från början ingen självklar tanke. De ville sälja något som är välbehövligt i vardagen och det är ständig efterfrågan på, till ett bra pris. Klara berättade om hur de fick inspiration från andra UF-företag och att de utvecklade idéer utifrån det. Och man måste säga att det var en mycket bra tanke de hade,då redan flera av deras produkter är slutsålda. Alla fyra flikar även in  på slutet att de tycker att de som ett företag har ett gott samarbete och har väldigt roligt tillsammans och fungerar mycket bra som grupp,och att de planerar att möjligtvis stå och sälja sina produkter på marknad eller liknande framöver, så håll utkik!

Till sist har vi företaget Sött och Salt UF. Tre tjejer från EK15B presenterar sitt företag i den sista intervjun om deras produkter, Hemgjorda knäckebröd och marmelad. Alva Lindqvist börjar med att berätta hur företaget fick idén till att sälja just det. Alla tre höll med om att de ville sälja något i matform då det ofta brukar vara lättsålt och just marmelad och knäckebröd är något de flesta gillar. Caroline och Frida berättar även att alla produkter är hemgjorda,produkterna bestäl

ls efter vad kunderna vill ha, men även att de står  och säljer på marknader och liknande. Något värt att nämna är även  att företaget är miljömedvetna då de försöker att i första hand  återanvända burkar som skänkts till dem och att det som sagt är lokalproducerat!