TikTok ska användas inför EU-skolvalet: ”Värdefull övning”

Ulf Gustavsson har varit ansvarig lärare för EU-skolvalen på Solbergagymnasiet sedan man började 2014. FOTO: SAKEUS BERG.

I början av juni hålls val till Europaparlamentet i Sverige. Ungefär en månad innan dess arrangeras det EU-skolval på Solbergagymnasiet, där alla elever på skolan får möjlighet att rösta. 

– Det är en värdefull övning i hur det går till vid ett val, säger Ulf Gustavsson, som varit ansvarig lärare för EU-skolvalet sedan man började 2014.

Val till EU-parlamentet sker med fem års mellanrum, och på Solberga inföll alltså det första EU-skolvalet 2014. Nu, tio år senare, är det dags igen. Det blir det tredje EU-skolvalet som genomförs på skolan. 

I EU-skolvalet 2014 fick Piratpartiet 9,5 procent av elevernas röster, Miljöpartiet 19,9 procent, Feministiskt initiativ 3,8 procent och Socialdemokraterna 27 procent, berättar Ulf Gustavsson.

– Det blir nog inte de siffrorna i år. Jag tror att Socialdemokraterna kommer att hamna högre och de andra lägre. Men det är ju fortfarande några månader kvar.

EU-debatt

Inför EU-skolvalet sker en debatt i skolans aula den 22 april, där representanter från alla politiska partier kommer att debattera EU-politik.

– Det kommer inte handla något alls om svensk rikspolitik, utan om det kommande valet till Europaparlamentet, berättar Ulf Gustavsson.

Debatten ger möjlighet för skolans elever att sätta sig in i EU-frågor, något folk inte brukar göra, enligt honom.

– Folk sätter sig inte in i de aktuella EU-frågorna, utan röstar på de partier de sympatiserar med i rikspolitiken. Vi hoppas att debatten och annan uppmärksamhet kring EU-skolvalet kommer öka elevernas kunskaper om de frågor valet verkligen handlar om. Till exempel har man arbetat mycket med miljöfrågor i EU de senaste åren.

Själva valdagen infaller en dryg vecka efter debatten, den 30 april. 

– Helst ska debatten och valet ligga nära varandra, men i år blev det lite knepigt att få till, förklarar Ulf Gustavsson.

Röstning på skoltid

Varje klass på skolan kommer få 20 minuter på sig att gå och rösta under skoltid. Valet sker i skolans aula och är komplett med två sorters skärmar, en för valsedlar och en för valurnan. Valförrättare är elever i SAB22.

– Det kommer att vara kloka människor som förklarar hur valet går till. Det är också de som tar emot rösterna och sköter rösträkningen efteråt. Rösträkningen kommer att hålla samma standard som i allmänna val.

När alla rösterna har räknats kommer valresultatet att publiceras hos Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. På deras webbplats kan man sedan jämföra hur valresultatet skiljer sig mellan skolor, kommuner och län.

Ulf Gustavsson uppmanar alla elever att ta chansen och rösta i skolvalet.

– Det är en värdefull övning i hur det går till vid ett val. Forskning visar att huruvida unga människor börjar rösta och fortsätter rösta till kusligt stor del påverkas av om de vet hur det går till när man röstar.

Vad säger du till de som tycker att EU-valet verkar tråkigt?

– Lär dig mer! Häng med i debatten för då kommer du förstå varför det är så viktigt att rösta! 

Tar hjälp av TikTok 

Nytt för i år är att man kommer ta hjälp av sociala medier-appen TikTok för att informera om EU-valet och locka elever att gå och rösta.

– SAB22 kommer göra ett antal filmer som tar upp viktiga frågor i EU-valet. Filmerna kommer finnas tillgängliga på TikTok, och vi kommer göra vårt allra bästa för att sprida dem så att folk får bra information skickligt framförd av eleverna, berättar Ulf Gustavsson.

Utöver TikTok-kampanjen kommer även information om EU-valet och utvecklingen i EU göras tillgängligt digitalt för alla elever på Solberga.

Varför är det viktigt att engagera skolans elever i EU-frågor?

– Vi är medlemmar och EU har en stor påverkan på våra liv. Undersökningar visar att minst 60 procent av de beslut som fattas i riksdagen och i kommunerna påverkas av EU-beslut och EU-lagstiftning. Så att inte låtsas om att Europaparlamentet, ministerrådet och kommissionen finns vore ett osunt sätt att leva. Vi är medlemmar och vi har rättigheter, och då gäller det att använda dem.

– Det är ett val på riktigt där det fattas riktiga politiska beslut som påverkar hundratals miljoner européers liv. Det är också lågt valdeltagande, så din röst väger ovanligt mycket om du är en av de som röstar i EU-valet, tillägger han.

Brukar EU-skolvalet tas på allvar av eleverna?

– Mitt intryck att det tas på allvar. Det finns alltid möjlighet att rösta på Mjölbypartiet och liknande och det är någon enstaka som gör så. Men de allra flesta tar det på allvar.

Ulf Gustavsson tror på ett högt valdeltagande

– Det är jag säker på att det blir. Resultatet i EU-skolvalet på Solberga kommer att publiceras i god tid inför EU-valet så att det kan visa väljarna i västra Värmland vad eleverna på Solberga tycker, avslutar han.

Valresultatet i EU-skolvalen på Solbergagymnasiet 2014 respektive 2019.