The last of our kind

Det låter precis som det ser ut. De är de sista av sin sort. De är de sista bildesteterna på Solbergagymnasiet. 

Vi tog oss tid att intervjua två stycken, George Rosvall och Evelynn Aulie, från ESB14, på den sista dagen av deras examensutställning på Galleri 39.

 

Vad är idén bakom ”The last of our kind”?

– Vi är liksom de sista bildesteterna på Solbergagymnasiet, så vi kände liksom att då måste det sluta med ett ”Bang”, sa Evelynn.

Vad tycker ni om att ni är de sista på bildestet?

– Det är hemskt, håller de båda studenterna med om. Det är verkligen hemskt att det måste lägga ner, så vi får göra det bästa utav det. För det är ju riktigt kul och samtidigt sorgligt vad alla går miste om.

Tror ni att ni kan väcka intresset inom bildestet?

– Ja, det hoppas vi, efter allt vi har gjort här. Många säger att på bildestet så sitter man bara och målar hela tiden, fast det är ju inte sant. Du måste ju fortfarande skriva rapporter och allt annat, just som på alla andra linjer, bara att vi har en estetisk riktning på det.

Vad gör ni som alla andra inte gör då?

– Samhällslevnad, de som går media, de har fotografi precis som oss, men vi går djupare. I ettan satt vi och hade teckningsmåleri och kunde sitta hela dagarna och teckna. Samma med fotografering att vi kunde gå ut och fotografera en hel dag. Vissa dagar sitter vi med bildredigeringsprogram som Indesign och Photoshop och bara lekte (se bilder nedan). Du får också göra affischer för andra (t.ex studenten), vilket brukar vara kul att kunna skryta om.

Tror ni att ni har någon nytta av detta i framtiden?

– Ja, säger de båda studenterna i munnen på varandra.

Vad kommer ni då att göra i framtiden?

– Jag kommer bli mangatecknare och efter universitetet så tänker jag flytta till Japan. Där finns det väldigt många känslor, just för det är landet av manga och anime. Det skulle jag vilja se som mitt jobb, säger Josh.

– Jag och en klasskompis, Isak Nilsson, tänker gå till Molkolms folkhögskola och bli animerare. Men jag kommer fortsätta vidare på ett annat håll efter det. Animation är så stort idag både inom det japanska och engelska ”faktorn”. Så det finns mycket med jobb inom det. Men det är så få som har de kvaliteterna att kunna sätta sig ner och se detaljerna bakom både serieteckning och animering. Man behöver någon sorts teckningsbehörighet, och enda vägen man får det är genom bildestet, säger Evelynn.

Några sista ord till Solsidans läsare?

– Bildestet är aldrig dött förrän man tar bort estet helt och hållet. Det kommer alltid att finnas kvar. Det är när de tar bort bildsalarna som bildestet försvinner, säger Evelynn och Josh.

 

 

Av Alexander Becker