Swedish House Mafia’s farväl i Friends Arena

Ingen har väl missat Swedish House Mafia's spelningar i Friends Arena under helgen. Snacket om House-gruppens "farväl-turné" har gått världen över och alla vill vara med för att säga tack och hej. Elever från Solbergagymnasiet tvekade inte att boka biljetter och ta tåget till Stockholm för att uppleva "Mafian" en sista gång innan gruppen ska splittras.
   – Det var deras sista spelning som grupp i Sverige så jag tänkte "varför inte?", säger Martin Richardson
.

   Swedish House Mafia är en av världens största House-band och har gjort låtar som "Save the world", "Greyhound" och den senaste singeln skapad för farväl-turnén "Don't you worry child". Gruppens tre medlemmar, bestående av Steve Angello, Sebastian Ingrosso och Axel "Axwell" Hedfors, har alla egna familjer och solokarriärer. Därför kom de fram till att lägga ner gruppen. 
   – Det blev helt enkelt för mycket med två karriärer som båda har blivit riktigt stora, säger gruppen i SVT:s tv-program "Skavlan" i fredags.

   Elever från Solbergagymnasiet bokade biljetter och reste till Stockholm för att ta del och ta farväl av den folkkära House-gruppen. Jag har satt mig ner med några av eleverna och fått resan återberättad för mig.
   En av de som bokade var Martin Richardson. Han slängde sig på luren tidigt på morgonen samma dag som biljetterna släpptes i somras och ställde sig i kö. 

   – Det var ju deras sista spelning i Sverige som grupp så jag tänkte "varför inte?", säger Richardson i en intervju över telefon. Jag fick höra att det skulle säljas 1000 ungdomsbiljetter för de under 18 så jag köpte även extrabiljetter till mina vänner.

   Dagen kom då Martin och hans vänner från Solbergagymnasiet skulle fara till Friends Arena för den historiska koncerten.
   Arenan var utrustad med många ingångar, så vännerna behövde inte köa över huvud taget för att ta sig in.
   Inne i arenan hade en DJ redan ställt sig på scenen och underhöll den inkommande publiken med lite av sin dunka-dunka innan Otto Knows skulle inleda konserten. 

   – Det var varmt och dålig luft redan från början, säger Henrik Lindh som var en av Martins biljettköpare.

   Otto Knows, den svenska växande DJ:n som bland annat gjort låten "Million voices", bjöd på en fantastisk uppvärmning inför huvudbandets entré. Kamraterna från Solberga är alla överens om att det var en jättebra spelning och att han fick igång publiken.   
   – Million Voices var bra som uppvärmning! säger Henrik om Otto Knows spelning. 

    Efter en kortfilm visad på filmduk på scen får publiken syn på de tre grabbarna och Swedish House Mafia blir välkomnade med 40 000 jublande människor och dubbelt så många händer i luften. Sedan tryckte grabbarna på play och remixade toner av låten "Greyhound" drog igång. Hela arenan kokade och trycket blev allt större. På bilder från spelningen syns det hur framförallt unga kvinnor från ungdomsavdelningen får hjälp av vakter att klättra över säkerhetsstängslet och blir eskorterade ut. Martin och Henrik var båda säkra på att de inte sett någon svimma eller blivit kraftigt ihopklämda.
   – I början var det ganska trångt och hårt tryck, men inte mer än vad  jag väntat mig, säger Martin om saken. Efter ett tag var det många som gått upp på läktaren och satt sig.

   Som avslutning på Mafians sista spelning i sitt hemland låter de publiken få sjunga med till "Save the World" och tar ett vackert farväl.
   – Det var magiskt! sammanfattar Henrik Lindh konserten.
   – Helt sjukt! tillägger och avslutar Martin Richardson.