Sarah Dawn Finer blir årets julvärd

I fjol var det musikern Kalle Moraeus, 2010 var det sportjournalisten André Pops, och i år går hedersuppdraget som julvärd till sångerskan Sarah Dawn Finer.

– Det kändes nästan overkligt att få den frågan. Jag blev lite rätt och chockad, säger hon till TT Spektra.

Traditionen med julvärd inleddes 1959 då Bengt Feldreich inledde traditionen i fåtöljen i SVT på julafton. 1971 byttes Feldreich ut mot Arne Waise som blev kvar i rutan till 2003 då Lotta Bromé bröt traditionen med att ha en fast julvärd till att byta varje jul.

– Det blir min första jul utan mina nära och kära men jag får fira jul med svenska folket, det är ett ganska bra substitut, säger Sarah Dawn Finer.

Och planen för att kvällen ska bli så trevlig som möjligt är att vara personlig:

– Jag tror att om jag ska vara ärlig mot mig själv och vara så personlig som möjligt så ska jag försöka göra en tv-kväll för en massa människor som inte nödvändigtvis har någon att fira jul med, som har tv som sin familj på julafton, säger hon om hur hon ska ta sig an uppdraget.