Riverdale – inför säsong 2

Riverdale — ”Chapter Two: A Touch of Evil” — Image Number: RVD102a_0213.jpg — Pictured (L-R): Cole Sprouse as Jughead Jones and KJ Apa as Archie Andrews — Photo: Diyah Pera/The CW — © 2016 The CW Network. All Rights Reserved

Tidigare i höst – närmare bestämt den 12:e oktober – kom den omåttligt populära tv-serien ”Riverdale” tillbaka med ytterligare en säsong.

”Riverdale” är döpt efter platsen där händelserna utspelar sig, den fiktiva förorten Riverdale i USA. Säsong ett plockar upp i skolstarten för high school-eleverna Betty, Veronica, Archie och Cheryl och tacklar följderna av mordet på Jason Blossom.

http://www.denofgeek.com/us/tv/riverdale/262703/riverdale-season-2-episode-3-trailer-details-and-episode-guide

Riverdale, som bygger på serietidningen Acke (engelska Archie Comics) blev en stor succé när den hade premiär på Netflix den 19:e maj 2017, trots negativa förutsägelser från kritiker. Tv-serien beskrevs som en mörk, vinklad version av Acke och med tanke på att rollistan bestod av till största del okända ansikten så var det många som tvivlade på att serien skulle bli en hit.

Tvivlarna hade dock fel, serien fick rekordhöga tittarsiffor när den släpptes, cirka 1.37 miljoner. Att före detta Disneyskådespelaren Cole Sprouse medverkade i produktionen efter att ha tagit en paus i flera år kan ha bidragit till Riverdales framgång.

 

Halloweenvibes

Att Riverdale har säsongspremiär i oktober passar väldigt bra med tanke på att serien beskrivs som ett mordmysterium. Att serien är så pass mörk är en stor skillnad som hängivna fans av den ursprungliga serietidningen har märkt av och klagat på. Man har läst och älskat serietidningarna, satt sig och tittat på ett avsnitt av Riverdale bara för att märka att i stort sett det enda som serien och tidningen har gemensamt är namnet på karaktärerna. Detta är om man läser tidningen på engelska vill säga. Dock är de flesta tittare så pass unga att de inte associerar Riverdale särskilt mycket till serietidningen Acke, som har funnits i Sverige i drygt 70 år.

 

The OG & the best

Originalkaraktärerna (Betty Cooper, Jughead Jones etc.) dök för första gången upp i en upplaga av Pep Comics som utgavs år 1941 och tidningen Acke, som den hette i Sverige, blev väldigt populär även här.

Att karaktärerna och omgivningarna är så pass gamla märks även i ”Riverdale”. Omgivningarna är inspirerade av 40- och 50-talet vilket märks på t.ex. drive-in bion, dinern ”Pop’s” och det faktum att huvudkaraktärerna dricker en milkshake i nästan varje avsnitt.

Vi får dessutom se karaktärerna som de ursprungligen såg ut, i kompletta 50-talsutstyrslar, i ett avsnitt där Jughead finner sig mitt uppe i en drömsekvens.

Vad vi vet

Det är många teorier och spoilers som cirklar runt nu såhär i början av säsongen. Det vi vet säkert är att rollbesättningen kommer att utökas av minst fyra nya ansikten – Vanessa Morgan som Toni Topaz, Graham Phillips som Nick st. Clair (Veronicas expojkvän), och Charles Melton som Reggie. Reggie spelades av Ross Butler i säsong 1 men på grund av hans fullspäckade schema i samband med inspelningarna av ”13 reasons why” säsong 2 var rollsättarna av Riverdale tvungna att hitta en ny skådespelare.

Om man följer skådespelarna på sociala medier har man antagligen redan fått en glimt av den nya rollbesättningen och deras liv på inspelningen. Till exempel så lägger KJ Apa (Archie) ofta ut träningsvideor tillsammans med Charles på Instagram och Madelaine Petsch (Cheryl) har en YouTubekanal där hon ibland lägger ut videor tillsammans med de andra skådespelarna från inspelningen.

(Jay Clendenin / Los Angeles Times)

Trailern

Säsongsavslutningen lämnade oss med många frågetecken; Är Fred Andrews död? Vad hände med Cheryls mormor när deras hus brann ner? Är Jughead en medlem i ”Southside Serpents”? I trailern till säsong 2 fick vi en tjuvtitt på vad som komma skall och det verkar som om serien kommer att ta en ännu mörkare vändning.

I trailern såg vi Archie på sjukhuset, täckt av blod, diskuterandes med sina vänner om den maskerade mannen som avfyrade ett skott mot Fred Andrews i säsong 1 och i första avsnittet får man veta att Fred fortfarande lever. Man hör ägaren av ”Pop’s” beskriva mannen som ”dödens ängel”.

Vi fick även en glimt av Cheryl och hennes mamma. Kameran visar Cheryl som tröstar sin mamma genom att säga att saker och ting kommer att bli bättre. Dessa ord verkar inte lugna Penelope Blossom, som är fullkomligt täckt av bandage och gips, särskilt mycket.)

I den förlängda versionen av trailern fick vi även se vad producenterna av serien har beskrivit som den mörka versionen av Archie, i konkret form; den maskerade mannen hållande en pistol mot Archies huvud.

Förhoppningsvis får vi fler svar om den maskerade mannen, vad som händer med ”Bughead” när Toni Topaz kommer in i bilden, hur Bettys äldre bror Chip spelar in i historien och om ryktena om Alice Cooper och FP Jones nya förhållande är sanna. Man vill ju inte att detta ska bli ännu ett tonårsdrama med ett manus fyllt av luckor som aldrig blir igenfyllda, som situationen blev i till exempel ”Pretty Little Liars”.

 

Premiärdatum

Säsong 2 hade premiär på Netflix den 11:e oktober i USA respektive 12:e oktober i Sverige. Enligt producenterna till Riverdale innehåller säsong 2 22 avsnitt och kommer att vara tillgängliga på Netflix i Sverige en dag efter att de har släppts i USA.

Här är en lista på titlarna på de fyra kommande avsnitten:

Avsnitt 3: The Watcher in the Woods
Premiär på Netflix 26e oktober 2017

Avsnitt 4: The Town That Dreaded Sundown
Premiär på Netflix 2e november 2017

Avsnitt 5: When a Stranger Calls

Premiär på Netflix 9 november 2017

Avsnitt 6: Death Proof             

Premiär på Netflix 16 november 2017

 

Tips! På spotify hittar du soundtracket till säsong 1 & 2

 

-Vad är det bästa med Riverdale? 

Vi frågade några elever på skolan vad de tycker om den populära serien.

Det är en deckare fylld med mysterier och drama, det håller en på helspänn, säger Maja Carlsson, SAB16.

Det är en katastrof egentligen , jag vet inte om producenterna är seriösa men det känns som en trafikolycka, man kan inte kolla bort, säger Ruby Smith, SAB 16.