Rebecka och Evelinas julgodistips
ROCKY ROAD. Rocky road är den perfekta blandningen av sött och salt, hårt och mjukt. Den innehåller allt från salta jordnötter, kola och mörk choklad till fluffiga marshmallows. Rocky road är en av våra absoluta favoritgodisar, och vi rekommenderar den starkt!
Receptet gäller för ca 20 bitar
300 g mörk choklad
10 chokladkolor med kolafyllning, typ dumlekolor
20 polly
1 dl minimarshmallows
1 1/2 dl salta jordnötter eller cashewnötter
1/2 dl pistagenötter
Så här gör du:
1. Bryt chokladen i bitar, lägg den i en skål. Smält chokladen på låg effekt i mikrovågsugn eller över ett vattenbad.
2. Lägg ner kolorna och Polly, rör om så att de nästan smälter. Rör ner marshmallows, jord- och pistagenötter.
3. Lägg bakplåtspapper i en form ca 15×20 cm (för 20 st). Bred ut smeten och låt stelna i kylskåp. Skär i bitar.
PEPPARKAKSKOLA. Om du både gillar kola och papparkakor, vad skulle då vara ett bättre julgodis än pepparkakskola? Går snabbt att göra och är dessutom väldigt gott!
Receptet gäller för 60 st
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
c. 1 tsk kanel
c.1 tsk ingefära
(kakao)
Så här gör du:
1. Smält smöret i en kastrull
2. Tillsätt grädde, socker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock i 15-20 min.
3. Smaksätt med kanel och ingefära
4.Häll upp smeten på en oljad plåt. Låt svalna, skär eller klipp i bitar. Slå in i papper och förvara kallt.
Om du är en chokladälskare kan du även tillsätta lite kakao, ca 1 matsked.
ISCHOKLAD. Smarrig ischoklad är superenkel att tillaga och utmärkt att lägga i en fin ask och ta med som gå-bort-present.
Receptet ger 60 st
200 g kokosfett
250 g mörk choklad
små aluminiumformar
Så här gör du:
1. Smält kokosfettet i en kastrull. Hacka chokladen grovt och lägg ner i kokosfettet, rör kraftigt tills chokladen är smält.
2. Häll upp smeten i formarna med hjälp av en tillbringare. Låt dem stå kallt tills de stelnat.
POLKAGRISBRÄCK. Till sist får vi ju inte glömma att det inte blir någon jul utan polka. Här är ännu ett lättgjort och supergott julgodis.
200 g mörk choklad (60-80% kakaohalt)
200 g vit choklad
2 tsk matolja
ca 1 dl krossade polkagrisar
Så här gör du:
1. Smält mörk choklad över vattenbad. När chokladen smält, tillsätt 1 tsk olja. Bred ut chokladen, ca 3 mm tjockt, över en plåt med bakplåtspapper och låt stelna.
2. Smält under tiden den vita chokladen, tillsätt oljan och bred ut den över den mörka.
3. Strö över polkagriskross.