Nya kontanter som kan förändra ditt liv?

Om bara några dagar släpps några av de nya sedlarna, bland annat 200-sedeln. Om ett år kommer vi även kunna få ut 2-kronan igen. Bra eller Dåligt?

I början av oktober släpptes de första nya sedlarna 1000-lappen, 200-lappen, 50-lappen och 20-lappen. Övriga sedlar och mynt kommer att komma ut i oktober 2016. Men många undrar nog varför man ska krångla med att byta sedlar? De nya sedlarna ska framförallt vara säkrare. Innan har man kunnat förfalska sedlar, trots vattenstämplar och silvertrådar. I en ny sedel kommer det finnas en märkt remsa som rör sig och byter motiv. Hur? Det vill inte riksbanken avslöja. Det kommer också att på varje sedel finnas ett litet märke som inte bara representerar personen på sedeln, det skiftar även färg när man vinklar sedeln.

Men mynten då? Vad har vi för nytta av nya mynt om kungen ska vara som profil även på dem? Det är visserligen så att kungen finns på de nya mynten också och kanske hade det varit kul med något annat? Det riksbanken har gjort med de nya mynten är att de har gjort dem nickelfria. Nickel kan bland annat orsaka hudallergi hos människor och i koncentrerad mängd är det giftigt. De nya mynten kommer också att vara mindre och lättare, vilket är bra för den som lätt samlar på sig tunga mynt i plånboken. Ett mynt kommer dock att ligga oförändrat i utseende i alla fall och det är tian.

Vad händer med de gamla sedlarna då? Sedlarna 1000, 50 och 20 kronor har börjat samlas in från affärerna och bankerna. De kommer att bytas ut mot de nya sedlarna och från och med den första oktober kan man få ut en av de nyproducerade sedlarna, ja även 200-sedeln! Samma procedur kommer antagligen ske nästa år också när vi får ut 100 och 500 lappen tillsammans med 1, 2 och 5 kronan.

1000, 50 och 20-kronorssedlarna är ogiltiga efter den 30 juni 2016.

100-lappen och 50-lappen och alla mynt är ogiltiga efter 30 juni 2017.

De nya sedlarna får bara avbilda ikoner som inte lever. Här är de som valts till de nya sedlarna:

20-lappen, Astrid Lindgren, är ju en välkänd författare som skrivit de klassiska historierna om “Pippi Långstrump” och “Emil i Lönneberga”.

50-lappen, Evert Taube, känner vi mest för att ha skrivit några av våra mest folkkära visor som t.ex: “Byssan Lull”, “Flickan i Havanna” och “Min älskling du är som en ros”.

100-lappen, Greta Garbo, var en svensk skådespelerska som reste till USA och blev världsberömd på 1930-talet. Hon spelade bland annat i filmerna: “Anna Karenina” och “Gösta Berlings saga”.

200-lappen, Ingemar Bergman, var en världsberömd film- och teaterregissör. Han regisserade bland annat “Jungfrukällan”, “Såsom i en spegel”, “Viskningar och rop” samt “Fanny och Alexander”, som alla belönades med Oscar-priset.

500-lappen, Birgit Nilsson, är Sveriges största operasångerska genom tiderna. Hon spelade bland annat Isolde i “Tristan och Isolde” som gjorde över 200 föreställningar.

1000-lappen, Dag Hammarskjöld, var generalsekreterare i FN under Kalla Kriget. Skicklig FN-chef som olyckligtvis dog i en flygkrash 1961.

Om allt detta verkar krångligt så har riksbanken skapat en app, “Kolla pengarna” som ska hjälpa oss i övergången till nya sedlar. Funktionerna i appen är bland annat:

  • Ett spel som går ut på att sortera gamla och nya sedlar.
  • Scanna sedeln och få valören uppläst och få information om när den blir ogiltig.
  • Hur man lär sig att känna igen en falsk sedel.
  • Samt annan information om sedlarna och mynten.

Sms:a riksbanken start till 71120 för att bli påmind om viktiga datum kring nya sedlar och mynt!

Alma Danielsson