Ny bok från Maja Hjertzell

Tre syskon är på väg till sin mamma för att fira hennes födelsedag. Familjerelationer och unga människors livsscenarion står i centrum. Maja Hjertzell, författare och bibliotikarie på Solbergagymnasiet har skrivit en ny undomsbok “Vad gör man inte”.

Under bokens gång får man successivt reda på familjens hemligheter och individuella karaktärsdrag.

-Därför kan man inte berätta så mycket om vad boken handlar om utan att avslöja för mycket, säger Maja, 44 år, under intervjun.

Förlaget, Gilla Böcker, har satt rekommenderad ålder från 15 år och uppåt på “Vad gör man inte” och Maja bekräftar att det är åldersgruppen hon vill rikta sig till med sin bok.

-Boken riktar sig till kategorin unga vuxna som är snäppet över ungdomsböcker, förklarar författarinnan från Eskilstuna.

Hon berättar också att hon skurit ner boken för att lämna mer till läsarna.

– Jag har alltid skrivit kort men det här är nog det kortaste av det kortaste jag skrivit, säger Maja med ett skratt.

Att skriva och läsa realistiska böcker är det hon tycker mest om.

– Jag har alltid valt realism framför fantasy, svarar Maja när vi frågar henne om vad hon gillade att läsa som ung.

Inspirationen till boken kom för ungefär 20 år sedan när Maja skrev första delen på en novell som sedan blev fyra noveller. Maja berättar att det kan vara svårt även här att avslöja temat på novellen eftersom att det kan avslöja stora delar av “Vad gör man inte”. Inspirationen till huvudkaraktärerna kan hon inte komma på var den kommer ifrån.

På bokmässan, 2015, i Göteborg fanns Maja tillgänglig i bland annat Värmlands-montern. Där blev hon intervjuad för sin bok “Vad gör man inte”. Hon berättar att det var med viss prestationsångest som hon pratade om boken inför publik.

– Man vill ju att det ska bli så bra, och samtidigt göra boken rättvisa, berättar hon.

Sist av allt frågade vi Maja om hon har fler böcker på gång.

– Varje gång jag skrivit klart en bok så känns det som att jag inte kan göra en till. Men det har ju blivit en ny varje gång nu. Det gäller bara att komma på vad man vill skriva om, säger hon avslutningsvis.

– Jag tycker om att skriva om de tre syskonen (egentligen fyra), säger hon leende. Det är kul att bygga på deras personligheter för de är så olika och har olika sätt att hantera livet på, menar hon.

Alma Danielsson

Skärmavbild 2015-10-14 kl. 10.18.44  Skärmavbild 2015-10-14 kl. 10.19.14 Skärmavbild 2015-10-14 kl. 10.19.40