Livet som sjuksköterska

Yrke. Hur är det egentligen att arbeta inom vården som sjuksköterska? Eva Dahlberg berättar om sitt yrke som utbildad sjuksköterska och hon arbetar på AKKVA. 

I tre dagar har jag fått följa Eva Dahlberg som är utbildad sjuksköterska och som arbetar på AKKVA korttidsboende i Arvika. Eva utbildade sig på Vårdhögskolan i Stockholm och tog sjuksköterskeexamen 1993. Efter studierna arbetade hon med onkologisk palliativvård på Lidingö i 10 år. Snart 20 år har gått sedan Eva valde att flytta till Arvika och började arbeta på AKKVA.

Som sjuksköterska har man stort eget ansvar och man har stor möjlighet att ta egna beslut.
– Arbetet innebär mycket kontakt med patienter, hantering av läkemedel, en del palliativ vård (när patienter går mot sitt slut). Man har även kontakt med patienternas anhöriga och telefonkontakt med bland annat regionen och vårdcentralen, berättar Eva.

Idag arbetar Eva som ensam sjuksköterska tillsammans med andra undersköterskor på AKKVA. Det finns vissa arbetsrutiner som följs när det gäller organisering. Eftersom Eva är den enda sjuksköterskan på plats så har hon ansvaret för den totala omvårdnaden. I arbetet ingår det även att delegera arbetsuppgifter till undersköterskorna och man har stora möjligheter att fatta egna beslut.
– Ju längre man varit sjuksköterska desto större beslut tar man själv. Efter att ha arbetat under en längre tid så vågar man ta egna beslut utifrån tidigare erfarenheter/upplevelser.

 

För att kunna arbeta som sjuksköterska så krävs det att man har utbildat sig till sjuksköterska. Egenskaper som Eva tyckte var viktiga som sjuksköterska var att vara lyhörd, intresserad av andra människor, ha empati och intresse för att söka kunskap själv genom att t.ex. läsa artiklar och tidningar som angår arbetet.
– För att kunna bli en bättre sjuksköter- ska gäller det att man själv tar initiativ och är intresserad, säger Eva.

Branschen söker just nu fler medarbetare som är intresserade av att arbeta inom vård och omsorg inom kommunen och regionen. Snittlönen för en sjuksköterska, som arbetat i några år, är ca 30 000kr i snitt. Men lönen kan variera beroende på hur länge man arbetat.

AKKVA tillhör kommunen, alltså arbetar Eva inte för regionen. Men hon beskriver skillnaden mellan att arbeta för kommunen samt regionen.

– Den största skillnaden som sjuksköterska i region mot kommunen är att som kommunal sjuksköterska är det mycket ensamarbete, som t.ex. att ta egna snabba beslut. Som sjuksköterska i regionen har du läkare, sjukgymnast och arbetsterapeut på avdelningen som du kan rådfråga kontinuerligt.